ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφές συνταξιούχων: Πώς να κάνετε σωστά τις αιτήσεις για μειώσεις και αναδρομικά

Επιστροφές συνταξιούχων: Πώς να κάνετε σωστά τις αιτήσεις για μειώσεις και αναδρομικά

Αυτές είναι οι νέες οδηγίες για τις αιτήσεις ώστε να αποφύγετε τις παγίδες

Κύμα διεκδικήσεων για αναδρομικά ως και μία 5ετία απλώνεται σε όλη τη χώρα από τους συνταξιούχους με αποδοχές πάνω και κάτω από 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο ΕΦΚΑ άνοιξε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του, υπό τον φόβο μαζικής προσέλευσης συντξιούχων στα Ταμεία.

Η ηλεκτρονική αίτηση δεν λέει τίποτα για αναδρομικά, παρά μόνο «μιλάει» για «μη εφαρμογή των περικοπών». Για μην πέσουν οι συνταξιούχοι σε κάποια παγίδα θα πρέπει να συμπληρώσουν μόνοι τους ό,τι ζητούν και για τα αναδρομικά 5ετίας, σε ειδικό σημείο που θα τούς επιτρέπει να γράφουν αναλυτικά τις παρατηρήσεις τους.

Προσοχή: Αν η αίτηση υποβληθεί μόνο με το αίτημα που έβαλε ο ΕΦΚΑ, και αφορά στη «μη εφαρμογή των μειώσεων των νόμων 4051 και 4093», τότε υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των αξιώσεων για αναδρομικά!

Για να αποφύγουν τις παγίδες της ηλεκτρονικής αίτησης οι συνταξιούχοι, θα πρέπει να συμπληρώσουν στο κείμενο:

1. Το αίτημα για την ανάλυση των περικοπών κατά μήνα, ή κατ΄ έτος από το 2013 και μετά σε κύρια, επικουρική και δώρα

2. Το αίτημα για άμεση διακοπή των μειώσεων και την επιστροφή αναδρομικών από το 2013 σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και τα κομμένα δώρα

3. Τη νομική επιφύλαξη του συνταξιούχου για αγωγές κατά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αν δεν σταματήσουν οι αντισυνταγματικές μειώσεις και αν δεν καταβάλουν τα οφειλόμενα αναδρομικά

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα 1.000 ευρώ: Δείτε ποιες μητέρες μπορούν να το διεκδικήσουν

Επίδομα 600 ευρώ σε χιλιάδες οικογένειες: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι - Κριτήρια και προϋποθέσεις