ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ίλβες : Το ευρώ δεν ευθύνεται για την κρίση χρέους

Ίλβες : Το ευρώ δεν ευθύνεται για την κρίση χρέους

Καταδίκασε τη δημοσιονομική ανευθυνότητα ορισμένων κρατών μελών της ευρωζώνης στην οποία το Ταλίν προσχώρησε τελευταίο, ο Εσθονός πρόεδρος, Τόμας Χέντρικ Ίλβες, που επισκέπτεται επίσημα σήμερα τη Λιθουανία , αποσαφηνίζοντας παράλληλα πως για την κρίση χρέους η ευθύνη δεν βαρύνει το ίδιο το ευρώ.


«Το ευρώ κακολογείται. Δεν φταίει όμως σε τίποτε. Αυτό καθ' εαυτό το ευρώ είναι ένα καλό νόμισμα. Ευθύνεται η δημοσιονομική ανευθυνότητα ορισμένων μελών της ευρωζώνης», αποφάνθηκε ο πρόεδρος Χέντρικ Ίλβες.

«Να σκεφθεί κανένας ότι αυτά τα προβλήματα μπορούμε να τα αποφύγουμε παραμένοντας εκτός ευρωζώνης, αυτό είναι ψευδαίσθηση», επισήμανε συγχρόνως ο πρώτος πολίτης της Εσθονίας.

Σημειωτέον, η Εσθονία, που μόλις το 1991 αποτίναξε τη σοβιετική κατοχή, φέτος την πρώτη Ιανουαρίου έγινε το 17ο μέλος της ευρωζώνης. Είναι σε έκταση η μικρότερη χώρα αυτής της ζώνης. Χρονικά, εντάχθηκαν νωρίτερα στην ευρωζώνη η Σλοβακία το 2009 και η Σλοβενία το 2007.

Ο πρόεδρος Ίλβες ανέφερε ταυτόχρονα ότι στερείται νοήματος η συζήτηση περί εξόδου από την ευρωζώνη των υπερχρεωμένων κρατών της. «Παραδείγματος χάρη, αν η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να εγκαταλείψει, σήμερα, την ευρωζώνη τότε το ελληνικό νόμισμα πολύ γρήγορα θα υποτιμάτο έναντι του ευρώ, σε σημείο που η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα για να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το χρηματοπιστωτικό πρόβλημα θα μετατρεπόταν σε οικονομικό με επιπτώσεις σε όλα τα (ευρωπαϊκά) κράτη».