ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δείτε πόσα θα πληρώσετε στην Εφορία έως το τέλος του χρόνου

Δείτε πόσα θα πληρώσετε στην Εφορία έως το τέλος του χρόνου

Κατά περίπου μισό εκατομμύριο αυξήθηκαν οι οφειλέτες του Δημοσίου μέσα σε ένα μήνα καθώς από 3.801.967 που ήταν στο τέλος Αυγούστου εκτοξεύτηκαν στα 4.312.395 άτομα στα τέλη Σεπτέμβρη.

Οι φόροι «γονάτισαν» τα νοικοκυριά - Διπλό χτύπημα από ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Τον ίδιο μήνα οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 500 ευρώ αυξήθηκαν κατά 312.812 σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου.

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη - Φοροτεχνικός- Σύμβουλος επιχειρήσεων

Αντίστροφα μετράμε για το τέλος του 2018 και οι φορολογικές υποχρεώσεις που έχουμε είναι οι εξής:

  • Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων επιθυμούν να μεταβιβάσουν το ακίνητο τους θα πρέπει να το κάνουν άμεσα καθώς από το νέο έτος αυξάνονται σε αρκετές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες. Οι νέες αντικειμενικές αξίες έχουν εφαρμοστεί στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που πληρώνουμε αυτή την περίοδο, ωστόσο στο παιχνίδι των μεταβιβάσεων θα λάβουν θέση από 1-1-2019. Κατά συνέπεια αν οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή που επιθυμείτε να κάνετε τη μεταβίβαση αυξάνονται σπεύστε πριν την αλλαγή του έτους. Αν μειώνονται περιμένετε τη νέα χρονιά.
  • Όσοι φορολογούμενοι και συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά θα πρέπει να τα δηλώσουν έως το τέλος του χρόνου. Δηλαδή τα χρηματικά ποσά που λάβατε το 2017 και έχουν αναφορά σε παλαιότερη χρήση θα πρέπει να δηλωθούν έως 31-12-2018, διαφορετικά θα λάβετε με την εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης και το πρόστιμο αυτής το οποίο είναι 100 ευρώ.
  • Έως 30 Νοεμβρίου είναι η προθεσμία για το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να έχετε έκπτωση στο ρεύμα.
  • Τέλη κυκλοφορίας: Την ανάρτηση των τελών περιμένουμε στο taxis θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του χρόνου. Η κατάθεση των πινακίδων προκειμένου το όχημα να τεθεί σε καθεστώς ακινησίας γίνεται στη ΔΟΥ, ενώ για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος για όλα τα προηγούμενα έτη.
  • Οι δηλώσεις των κατοίκων εξωτερικού: Για τις φορολογικές δηλώσεις των κατοίκων εξωτερικού να έχουμε υπόψη ότι σε περίπτωση που έχει γίνει δεκτή η μεταφορά του ΑΦΜ στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού μπορούν να υποβληθούν έως το τέλος του 2018 .
  • Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων θα πρέπει επίσης να κατατεθούν από τους κληρονόμους έως το τέλος του χρόνου χειρόγραφα στη ΔΟΥ όπου ανήκει το ΑΦΜ του θανόντα
  • Φόρος Εισοδήματος: Μην ξεχνάμε βεβαίως την επόμενη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, εκτός εάν έχουμε κάνει πάγια ρύθμιση του ποσού οπότε ο αριθμός των δόσεων αυξάνεται και μεταφέρετε και στο επόμενο έτος
  • ΕΝΦΙΑ: Συνολικά 6,45 εκατ. φορολογούμενοι και επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλουν περίπου 2,65 δισ. (τα 3,2 δις ευρώ είναι τα βεβαιωθέντα) ευρώ για τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Τέλος Νοεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 3η δόση, η 4η τέλος Δεκεμβρίου και η 5η και τελευταία στο τέλος Ιανουαρίου 2019.
  • Για τις επιχειρήσεις «τρέχει» και ο ΦΠΑ, ο οποίος μπορεί να πληρωθεί σε μία δόση ή σε δύο δόσεις, από το σύστημα με την υποβολή του. Επίσης και το ΦΠΑ μπορεί να ρυθμιστεί σε 12 δόσεις. Μην ξεχνάμε ότι στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων μπορούν να ενταχθούν όλων των ειδών οι οφειλές μας.

Ας προχωρήσουμε κατά συνέπεια σε έναν σχεδιασμό του πως θα πληρώσουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που μας κυκλώνουν σιγά σιγά, και να έχουμε υπόψη ότι η μόνη ρύθμιση σε ισχύ αυτή τη στιγμή είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και περιμένουμε να δούμε τι καλύτερο έχει να νομοθετήσει το υπουργείο οικονομικών έως τέλος του έτους προκειμένου τα νοικοκυριά να ελαφρυνθούν και οι φορολογούμενοι να ανασάνουν.

Διαβάστε επίσης: Νέο επίδομα: Νoικιάζετε ή πληρώνετε στεγαστικό δάνειο - Διεκδικείστε από 70 έως 210 ευρώ