ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλύψεις Στουρνάρα για τα capital controls: Πότε θα καταργηθούν πλήρως

Αποκαλύψεις Στουρνάρα για τα capital controls: Πότε θα καταργηθούν πλήρως

Την πλήρη άρση τωνcapital controlsμέσα στο 2019 ανακοίνωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας,Γιάννης Στουρνάρας,επισημαίνοντας ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι σχετίζονται με την εμπιστοσύνη, ενώ έκανε λόγο για «πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή» της Ελλάδας την περίοδο 2013-2017.

«Διαθέτουμε σχέδιο δράσης, ελέγχουμε επίσης έναν αριθμό δεικτών. Προσβλέπουμε ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, θα μπορέσουμε να άρουμε τους κεφαλαιακούς ελέγχους, αν όλα πάνε καλά», δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, σε εκδήλωση που έγινε στη Γενεύη, όπως μεταδίσει το Bloomberg.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι σχετίζονται με την εμπιστοσύνη, ενώ προϋπόθεση για τον μετριασμό των ελέγχων αποτελεί η μη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος. «Δεν είμαστε αρκετά τυχεροί, καθώς δεν διαθέταμε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία. Προσπαθούμε τώρα και εξελίσσουμε σχέδιο στην Τράπεζα της Ελλάδος προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Έλληνας αξιωματούχος.

Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες που βίωσαν κρίση, «στην Ελλάδα η κρίση δεν ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα». «Τα γενεσιουργά αίτια της ελληνικής κρίσης εντοπίζονται στις σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες οι οποίες συσσωρεύονταν επί πολύ καιρό και οδήγησαν στην κρίση δημόσιου χρέους που εκδηλώθηκε το 2010», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε ένα δυσμενές οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον παγκοσμίως, το ελληνικό Δημόσιο έχασε την εμπιστοσύνη των αγορών και την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα των επενδυτών», προσέθεσε.

«Αυτές οι συνθήκες κατέστησαν αναγκαία την προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική στήριξη. Για να αντιμετωπιστεί η κρίση δημόσιου χρέους που δημιουργήθηκε, χρειάστηκαν τρία Μνημόνια Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και μία σημαντική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, το λεγόμενο PSI, το 2012» εκτίμησε ο ο Διοικητής της ΤτΕ.