ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή στα αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε έξτρα έως και 4.400 ευρώ

Ανατροπή στα αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε έξτρα έως και 4.400 ευρώ

Αναδρομικά: Αναλυτικός πίνακας με τα ποσά επιστροφής για ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ

Έρχονται κι άλλα αναδρομικά στις συντάξεις που φτάνουν ως και 4.440 ευρώ το χρόνο και κατοχυρώνονται είτε με νέες ηλεκτρονικές αιτήσεις είτε και με διόρθωση αυτών που έχουν ήδη κάνει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι για τις επιστροφές των νόμων 4051 και 4093.

Τα έξτρα αναδρομικά αφορούν περισσότερους από 600.000 συνταξιούχους και προκύπτει από την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται με ποσοστά από 3% ως και 14% σε κύριες συντάξεις που ήταν από 1.400 ευρώ και πάνω ως το 2010.

Τα ποσά των επιστροφών από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», μπορούν να τα ζητήσουν πίσω οι συνταξιούχοι με νέα ηλεκτρονική αίτηση ή με διόρθωση αυτής που έχουν κάνει στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής αίτησης επιτρέπει πλέον, μετά την υποβολή της, να γίνουν διορθώσεις-προσθήκες και αλλαγές από τους συνταξιούχους.

Η μείωση αυτή έπρεπε να διακοπεί από 9/2/2017 που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφαση 244/2017, αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Περίπου 3.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που είχαν κάνει προσφυγή πριν από την απόφαση διεκδικούν και θα λάβουν μέσω δικαστηρίων αναδρομικά από το 2010.

Όσοι δεν προσέφυγαν έχουν αναδρομικά από 9/2/2017 και μετά.

Το πρώτο βήμα είναι να κάνουν αίτηση εντάσσοντας και τις αξιώσεις τους για επιστροφή της ΕΑΣ, ώστε να ανακόψουν την παραγραφή. Όσοι έχουν κάνει αίτηση διακοπής της ΕΑΣ τους προηγούμενους μήνες, σε έντυπη μορφή, μπορούν να την υποβάλουν εκ νέου ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ.

Όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αναδρομικών στον ΕΦΚΑ, έχουν τη δυνατότητα να ξαναμπούν στο κείμενο της αίτησής τους και να το διορθώσουν συμπληρώνοντας ότι ζητούν άμεσα τη διακοπή της ΕΑΣ και την επιστροφή των αναδρομικών τους από 9/2/21017.
Η μείωση κρίθηκε αντισυνταγματική από Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφαση 244/2017 και, όπως διέταξε το Δικαστήριο, από τις 9/2/2017 η περικοπή πρέπει να διακοπεί διότι είναι παράνομη.

Ποια είναι τα αναδρομικά από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Η ΕΑΣ αφορά περίπου 600.000 σε σύνολο 2,5 εκατ. συνταξιούχων από όλα τα Ταμεία και κυρίως του Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ – τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ.

Τα ποσά επιστροφών στις κύριες συντάξεις κυμαίνονται μεταξύ 528 ευρώ και 4,400 ευρώ το χρόνο από 9/8/2017 και μετά.
Οι επιστροφές αυτές αφορούν σε όσους έχουν 1.400 ευρώ και άνω μικτά είτε από μία κύρια σύνταξη είτε από άθροισμα δύο ή περισσότερων κυρίως συντάξεων (π.χ. κύρια σύνταξη γήρατος και κύρια λόγω χηρείας ή κύρια σύνταξη γήρατος από Δημόσιο και κύρια από ΤΣΑΥ).

Η παρανομία είναι ότι η ΕΑΣ επιβάλλεται στο καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης που είχαν οι συνταξιούχοι έως τις 31/12/2009, το οποίο είναι ανύπαρκτο σήμερα γιατί το καταβαλλόμενο έχει μειωθεί λόγο των περικοπών.

Κι όμως, η κυβέρνηση, συνεχίζει να θεωρεί ως καταβαλλόμενη τη σύνταξη του 2009 για να επιβάλει μεγαλύτερη εισφορά αλληλεγγύης. Χρεώνει δηλαδή το 3% ή 6% ή 12% και 14% της κράτησης σε σύνταξη που δεν υφίσταται. Το ίδιο γινόταν και με την εισφορά ασθενείας και για το λόγο αυτό δόθηκαν πίσω χρήματα.

Τα ποσά επιστροφής

pinakas

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται μειώσεις έως και 50% - Ποιους αφορά και πόσο θα πληρώσουν - Αναλυτικά παραδείγματα

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι υπερτυχεροί που μοιράζονται τα 3.000.000 ευρώ!