ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για την Ελλάδα

Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για την Ελλάδα

Στην αποσαφήνιση πως δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για την Ελλάδα προχώρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μετά το τέλος του Eurogroup, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του Eurogroup ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Πιερ Μοσκοβισί δεν έδωσε στοιχεία για την έκθεση που θα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη η Κομισιόν για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ωστόσο χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. «Μην περιμένετε καμία αρνητική έκπληξη στο θέμα της Ελλάδας. Δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι τέτοιο», ανέφερε, δείχνοντας στην κατεύθυνση της μη περικοπής των συντάξεων.

Από την πλευρά του ο Μάριο Σεντένο ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν απασχόλησε την ατζέντα ούτε του σημερινού ούτε του προηγούμενου Eurogroup. «Η Ελλάδα δεν είχε προβλήματα με τον προϋπολογισμό του 2019. Υπάρχει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων… Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να είναι success story και στο μέλλον», ανέφερε σχετικά.

Σχετικά με τα ζητήματα που εξετάσθηκαν στο Eurogroup ο Μάριο Σεντένο χαιρέτησε τη συμφωνία Κομισιόν – ESM για τη μελλοντική τους σχέση, ξεκαθαρίζοντας πως υπήρξε ισχυρή στήριξη στο Eurogroup στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Σε μια καθησυχαστική δήλωση, η οποία αποτυπώνει και τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν στο Eurogroup για το θέμα, ο Σεντένο ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρχουν αυτοματισμοί σε ότι αφορά σε πιθανές αναδιαρθρώσεις χρέους στο μέλλον, αλλά ο ESM θα αποακτήσει ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές, όταν μια χώρα του ζητά δανειακή στήριξη.

Σε ότι αφορά στην γαλλογερμανική πρόταση για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του μεγέθους αυτού του προϋπολογισμού και προσέθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί.

«Οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και εν τέλει οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου», ανέφερε σχετικά.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί σχολίασε της πρόταση για προϋπολογισμό της ευρωζώνης, λέγοντας πως η Κομισιόν χαιρετίζει την πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας ως «πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».