ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Στο «μικροσκόπιο» οι υποθέσεις που παραγράφονται έως το τέλος του χρόνου

ΑΑΔΕ: Στο «μικροσκόπιο» οι υποθέσεις που παραγράφονται έως το τέλος του χρόνου

Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει μπαράζ φορολογικών ελέγχων με στόχο να προλάβει την παραγραφή χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων πουπαραγράφονται έως το τέλος του χρόνου.

Στις πρώτες θέσεις μπαίνουν οι υποθέσεις που εμφανίζουν εισπρακτικό ενδιαφέρον. Aφορούν κυρίως επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν φοροδοτική ικανότητα βάσει των οικονομικών τους δεδομένων, όπως είναι η περιουσιακή τους κατάσταση και τα αποτελέσματά τους.

Η προσπάθεια για επιτάχυνση του ελεγκτικού έργου, προκειμένου να προλάβει η φορολογική διοίκηση την παραγραφή που επέρχεται στο τέλος του έτους, συνδέεται και με τις εισπρακτικές ανάγκες του Προϋπολογισμού. Η προσπάθεια εξασφάλισης της υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τα επόμενα χρόνια συνδυάζεται με τις αυξημένες δαπάνες προεκλογικού χαρακτήρα που έχει αρχίσει ήδη να πραγματοποιεί η κυβέρνηση.

Έρχονται έλεγχοι έως το τέλος του έτους για:

- Φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2011 για τις οποίες έχει υποβληθεί κανονικά φορολογική δήλωση και έχουν εντοπιστεί από τις φορολογικές Αρχές συμπληρωματικά στοιχεία εντός του 2017, δηλαδή κατά το τελευταίο έτος της 5ετούς προθεσμίας παραγραφής, και τα οποία παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο φορολογία εισοδήματος από φορολογούμενους στους οποίους έχει εκδοθεί εντολή φορολογικού ελέγχου για «αδικαιολόγητη» προσαύξηση περιουσίας. Οι έλεγχοι γίνονται με τη χρήση των λεγόμενων έμμεσων τεχνικών προσδιορισμού του εισοδήματος και, στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιείται ειδικό λογισμικό που έχει αναπτύξει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ. Με το λογισμικό αυτό υπολογίζεται η καθαρή εισροή ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ελεγχομένου και αυτή συγκρίνεται με τα ποσά που έχουν δηλώσει ως εισοδήματα οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις.

- Η χρήση 2012 παραγράφεται στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η παραγραφή της όμως παρατείνεται και γίνεται, από 5ετής, 20ετής στις περιπτώσεις που έως το τέλος του τρέχοντος έτους προκύψουν συμπληρωματικά στοιχεία που παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή. Στο πλαίσιο αυτό, εντείνονται οι φορολογικού έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει σε άλλες υποθέσεις ώστε να εντοπιστούν στοιχεία όπως λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, τα οποία θα παρατείνουν την παραγραφή.Τα ίδια ισχύουν και για τη χρήση 2007, για την οποία έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση.

- Η χρήση 2002 και οι επόμενες παραμένουν ενεργές εφόσον δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος, καθώς ισχύει 15ετής κανόνας παραγραφής. Αφορά σημαντικό αριθμό φορολογικών υποθέσεων καθώς ξεκαθαρίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι, εφόσον η φορολογική δήλωση υποβλήθηκε μόνο εντός της 5ετίας της βασικής προθεσμίας παραγραφής, τότε μόνο θεωρείται ότι υποβλήθηκε φορολογική δήλωση. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, που είναι και πολλές, η παραγραφή είναι 15ετής και, έτσι, η χρήση 2002 παραγράφεται στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι έλεγχοι για την αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας βασίζονται κατά κύριο λόγο στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Διαβάστε επίσης: Φοροδιαφυγή: Έρχονται τέσσερις νέες παρεμβάσεις