ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2019: Ποιοι θα δουν μείωση και πόσο

ΕΝΦΙΑ 2019: Ποιοι θα δουν μείωση και πόσο

Η κυβέρνηση ανεβάζει στροφές για την υλοποίηση εξαγγελίας μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αρχής γενομένης από το φόρο ακινήτων που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες το 2019.

Οι σχετικές διατάξεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έρθουν στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διατάξεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αφορούν συνολικά 5,8 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και οι μειώσεις θα γίνουν σταδιακά σε δύο δόσεις. Μία το 2019 και η τελική το 2020.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε πρώτη φάση, δηλαδή το 2019, θα αφορά μόνο τη λεγόμενη «λαϊκή κατοικία», δηλαδή φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα ακίνητο μικρής αντικειμενικής αξίας, ήτοι περιουσίες αξίας τουλάχιστον έως 60.000 ευρώ. Στη δεύτερη φάση, δηλαδή το 2020, οι μειώσεις θα επεκταθούν και σε όσους έχουν μεσαία ακίνητη περιουσία, με αξία έως 250.000 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους πρόκειται να μειωθεί έως και 50%, ενώ η μεσοσταθμική μείωση θα είναι της τάξης του 30%.

Ο συντελεστής

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να γίνει μέσω της καθιέρωσης ενός συντελεστή έκπτωσης στον οφειλόμενο φόρο κάθε φορολογούμενου, ο οποίος όσο αυξάνεται η συνολική αξία της περιουσίας του τόσο θα μειώνεται.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει σε τελικό στάδιο τη μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Η μετατροπή αυτή θα γίνει μέσω μεταφοράς του φορολογικού βάρους από τη μείωση στις μικρές περιουσίες στη μεγαλύτερη ακίνητη ιδιοκτησία.

Διαβάστε επίσης: Τέλος ο Νόμος Κατσέλη: Στο «σφυρί» ακίνητα και κάτω των 100.000 ευρώ