Ο «σκληρός» προϋπολογισμός έρχεται τον Απρίλιο

Ήταν ένας προϋπολογισμός στα μέτρα και τις γραμμές που αναμένονταν. Και μπορεί να έχει τον τίτλο του τελικού κειμένου, στην πραγματικότητα, όμως, όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα επίσημο προσχέδιο.
Ο «σκληρός» προϋπολογισμός έρχεται τον Απρίλιο
2'

Ο πραγματικός προϋπολογισμός για το επόμενο έτος, θα καταρτισθεί το Μάρτιο, από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Φεβρουαρίου (ή όποτε τέλος πάντως αυτές γίνουν). Και θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, με τη μορφή του συμπληρωματικού, εκεί προς τις αρχές Απριλίου.

Εκείνος ο προϋπολογισμός θα περιέχει και τα μέτρα – φορολογικού κι άλλου περιεχομένου – που λείπουν χαρακτηριστικά από τον τωρινό, ο οποίος, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί «επίπεδος».

Γιατί στην πραγματικότητα, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός. Κανένα από τα κόμματα που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση δεν θα αναλάμβανε το πολιτικό κόστος ενός σκληρού κειμένου, ενόψει εκλογών.

Πολύ περισσότερο η Νέα Δημοκρατία, που περιμένει τις επόμενες εκλογές για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν συνυπέγραφε τώρα έναν προϋπολογισμό γεμάτο μέτρα, όπως είναι αναγκαίο να γίνει, τότε θα έβλεπε αυτή την προοπτική να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο.

Γι αυτό κι όλοι αρκέσθηκαν σε ένα μάλλον διαχειριστικό κείμενο, ιδέα με την οποία συμβιβάστηκαν και οι επικεφαλείς της τρόικας. Διότι κατάλαβαν ότι θα ήταν μάταιο να επιμείνουν σε κάτι που για καθαρά πολιτικούς λόγους δεν θα «περνούσε».

Να ψηφισθεί δηλαδή από την τωρινή κυβέρνηση συνεργασίας ένας σκληρός προϋπολογισμός. Και κάπως έτσι άλλαξε κι όλος ο προγραμματισμός και η «μνήμη» με το σχετικό κείμενο κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, πριν ο κ. Τόμσεν και οι συνεργάτες του έρθουν σε γνώση του.

Όλοι γνωρίζουν κατά βάθος ότι ο πραγματικός έλεγχος θα πρέπει να γίνει τον Μάρτιο όταν θα προετοιμάζεται και ο πραγματικός προϋπολογισμός. Αυτός είναι …φέικ!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή