ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΗ: Δεν κόβουν το ρεύμα στη Χαλυβουργική για 32 εκατ. ευρώ, τσακίζουν όμως τους φτωχούς

ΔΕΗ: Δεν κόβουν το ρεύμα στη Χαλυβουργική για 32 εκατ. ευρώ, τσακίζουν όμως τους φτωχούς

Χαλυβουργική | ΔΕΗ | Ειδήσεις:Την ίδια ώρα που η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ αποκόπτουν κατά κύματα το ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, οι μεγάλοι οφειλέτες που χρωστούν εκατομμύρια στην ΔΕΗ, μένουν, σχεδόν, στο απυρόβλητο, την στιγμή, μάλιστα, που οι ιδιοκτήτες τους έχουν συσσωρεύσει έναν μεγάλο, συχνά αμύθητο, πλούτο - Πρακτικές που προκαλούν οργή και θυμό στον ελληνικό λαό - Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης κατά τρόπο πρωτοφανή βάζουν «πλάτη» για να μην πληρωθούν 32 εκατομμύρια ευρώ που σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα θα ήταν άμεσα απαιτητά

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΤΟΥΣ... ΕΧΟΝΤΕΣ

Η ιστορία με τα 32 εκατομμύρια που χρωστάει η Χαλυβουργική στη ΔΕΗ εξελίσσεται σε ιλαροτραγωδία καθώς έχει περάσει παραπάνω από ένας μήνας από τη μέρα που η ΔΕΗ προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με τη Χαλυβουργική, αλλά ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) δεν έχει κατεβάσει τον διακόπτη.

Τα χρέη βεβαίως της εταιρείας τρέχουν εδώ και δυο χρόνια και κανένας φορέας του κράτους δεν τα απαιτεί άμεσα.

Μιλάμε για υπόθεση καρμπόν με τα χρέη Λαυρεντιάδη στη ΔΕΠΑ.

Τα χρέη της ΕLFE στη ΔΕΠΑ έπρεπε να φτάσουν τα 110 εκατομμύρια ευρώ για να αποκαλυφθεί το μέγεθος του σκανδάλου.

Και όλως περιέργως, πίσω από το σκάνδαλο με τα χρέη Λαυρεντιάδη βρίσκεται πάλι ο Γιώργος Σταθάκης (μεταξύ άλλων υπουργών) ο οποίος γνώριζε τα πάντα.

Ποιο είναι το εξοργιστικό της ιστορίας;

Η Χαλυβουργική είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βιομηχανικός οφειλέτης της ΔΕΗ, μετά τη ΛΑΡΚΟ, η οποία χρωστά κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

Και την ίδια ώρα άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ του κοινωνικού τιμολογίου απειλούνται με επίσημες επιστολές, από την ΔΕΗ ότι σε περίπτωση που δεν πληρώσουν ή διευθετήσουν την οφειλή, θα τους κοπεί το ρεύμα και η ΔΕΗ στη συνέχεια θα τους οδηγήσει στα δικαστήρια.

Κόβουν δηλαδή το ρεύμα από φτωχούς μεροκαματιάρηδες για οφειλές ακόμα και κάτω των 500 ευρώ και αρνούνται να πάρουν τα 32 εκατομμύρια ευρώ με αστείες δικαιολογίες.

Με ποια δικαιολογία δεν κατεβαίνει ο διακόπτης στη Χαλυβουργική;

Όπως εξηγεί στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ, στις αρχές Οκτωβρίου δόθηκε στον ΑΔΜΗΕ εντολή αποκοπής (απενεργοποίησης μετρητή) για τη Χαλυβουργική και μετά την πάροδο ενός μήνα εστάλη η εντολή παύσης εκπροσώπησης (δηλαδή καταγγελία συμβολαίου). «Ο Διαχειριστής είναι εκτεθειμένος. Η ιστορία ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου οπότε στείλαμε εξώδικο στη Χαλυβουργική και της ζητούσαμε εντός συγκεκριμένης προθεσμίας να έρθει σε εμάς για να ρυθμίσει το χρέος της. Ωστόσο, δεν εμφανίστηκε, ποτέ, κανείς. Έτσι, στις αρχές Οκτωβρίου στείλατε στον ΑΔΜΗΕ εντολή απενεργοποίησης μετρητή. Ο Διαχειριστής είχε δέκα μέρες για να την εκτελέσει, όμως δεν έκοψε το ρεύμα», σημειώνει το στέλεχος της ΔΕΗ.

Όπως εξηγεί, η εντολή εστάλη από τη ΔΕΗ βάσει του ισχύοντος Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πελατών και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων και της σύναψης της μεταξύ τους σύμβασης, όσο και κατά την εκπλήρωση των συμβατικών τους υποχρεώσεων. «Όμως ο ΑΔΜΗΕ, όπως έχει κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν, δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τον Κώδικα Προμήθειας αλλά τον Κώδικα Συστήματος Μεταφοράς, γι΄ αυτό και δεν εκτέλεσε την εντολή αποκοπής», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Και δεν φτάνουν οι παραπάνω άθλιες δικαιολογίες, έρχεται και η πολιτική κάλυψη από τον κ. Σταθάκη

Όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, προ ημερών, ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης τους έδωσε επιπλέον πίστωση χρόνου, να μην κοπεί το ρεύμα για να λυθούν οι δικαστικές περιπέτειες της εταιρείας και να βρει προφανώς το παραθυράκι να ενταχθεί στο νόμο περί χρεοκοπημένων εταιρειών για να μην πληρώσει καμία από τις υποχρεώσεις της.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε ότι «κρίνουμε σκόπιμο η ΔΕΗ να προσφέρει περίοδο χάριτος ενός μήνα, προτού εκτελεστούν τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα».

«Η Χαλυβουργική έχει αθετήσει κατ’ επανάληψη τις υποχρεώσεις της έναντι της ΔΕΗ. Με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έγιναν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε:

«Διαπιστώθηκε ότι η Χαλυβουργική βρίσκεται εν μέσω δικαστικής διαμάχης για τη διαχείριση της εταιρείας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. Κρίνουμε σκόπιμο η ΔΕΗ να προσφέρει περίοδο χάριτος ενός μήνα, προτού εκτελεστούν τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα».

Μετά την παρέμβαση Σταθάκη, όχι μόνο δεν τους κόβεται το ρεύμα, αλλά αντίθετα η ΡΑΕ τους ανανεώνει ένα σχέδιο που είχαν καταθέσει προ ετών για να δημιουργήσουν δική τους μονάδα ενέργειας!

Ένα σχέδιο που όπως γράφει η εφημερίδα Dealnews είχαν καταθέσει οι Αγγελόπουλοι το 2016 και προέβλεπε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα ισχύος 880 ΜW με φυσικό αέριο!

Η Χαλυβουργική λοιπόν παρά το γεγονός ότι έχει χρεοκοπήσει επί της ουσίας, εξακολουθεί και κρατάει ζωντανή την άδεια και την ανανεώνει κάθε χρόνο.

Με απόφαση της ΡΑΕ που πάρθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 2018 και δημοσιοποιήθηκε στις 14/11/2018, η ΡΑΕ κρίνει ότι επειδή η νέα μετοχική σύνθεση της Χαλυβουργικής προέκυψε από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, «εξακολουθεί να διαθέτει τις τεχνικές και τις οικονομικές δυνατότητες, καθώς και την αναγκαία χρηματοδοτική ικανότητα για την άσκηση της αδειοδοτημένης δραστηριότητας».

Συμπέρασμα: Έχει λεφτά για να κάνει μονάδα παραγωγής ενέργειας, αλλά δεν έχει χρήματα να πληρώσει τα χρέη στη ΔΕΗ και στις τράπεζες;

Το deal πάντως είναι καταπληκτικό και πρωτοφανές στα χρονικά.

Να χρωστάς στη ΔΕΗ 32 εκατομμύρια και να σου δίνουν άδεια για εργοστάσιο ρεύματος!!!

Τι δεν καταλαβαίνετε;

Διαβάστε επίσης:

Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι αφού έβγαλαν «ανίκανο» τον πατέρα τους τώρα βλέπουν αρπαχτικά

Διαβάστε το χρονικό των χρεών προς τη ΔΕΗ

Πριν από λίγες μέρες γράφτηκε στον Τύπο ότι η ΔΕΗ έδωσε εντολή διακοπής της παροχής ρεύματος για τα χρέη της Χαλυβουργικής στην εταιρεία ηλεκτρισμού.

Ως αιτία για την εντολή διακοπής της παροχής ρεύματος εμφανίζεται ο τετραπλασιασμός του χρέους της Χαλυβουργικής προς τη ΔΕΗ, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 31,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως το 2015, το αντίστοιχο χρέος ανερχόταν σε μόλις 7 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, πλέον η εταιρεία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων οφειλετών προς τη ΔΕΗ.

Προσέξτε το απίστευτο της ιστορίας:

Η ίδια η διοίκηση της Χαλυβουργικής έχει απορρίψει πολλάκις τις προσπάθειες για διακανονισμό με τους όρους που προβλέπονται για τους πελάτες της συγκεκριμένης ΔΕΚΟ.

Δεν μπαίνει δηλαδή σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ, αλλά βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον αρμόδιο υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη!