ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Τα χρήματα που θα πάρετε ανάλογα με την περιουσία σας

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Τα χρήματα που θα πάρετε ανάλογα με την περιουσία σας

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι που θα μπορούν από την ερχόμενη Τρίτη να κάνουν τις αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Αντίστροφα μετρούν τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία περιμένουν πώς και πώς για να πάρουν μία οικονομική ανάσα από το κοινωνικό μέρισμα που αναμένεται να δώσει σε περίπου 15 ημέρες η κυβέρνηση. Όταν θα δοθεί η εντολή «εκκίνησης» θα μπορούν να μπαίνουν ΕΔΩ για να βλέπουν αν είναι δικαιούχοι ή όχι, ανάλογα το εισόδημά σας και να συμπληρώσετε την αίτηση.

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Αυτό που πρέπει να να γνωρίζουν οι δικαιούχοι είναι ότι, το θέμα που έχει προκύψει με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο σε 3.792 τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα, αποτελεί ένα σημείο-θολό που αναμένεται να λυθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα. Όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να αποκλειστούν από το δικαίωμα διεκδίκησης του μερίσματος οι περίπου 946.000 ιδιοκτήτες των οποίων οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων πήραν την ανηφόρα.

Τα (πιθανά) εισοδηματικά κριτήρια

– 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
– 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
– 15.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη
– 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα τέκνα
– 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα τέκνα και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο παιδί
– 22.550 για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη
– 27.000 για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Τι θα ισχύσει με τις αντικειμενικές

Ως ένα από τα κριτήρια για τη καταβολή του μερίσματος, θα αποτελέσουν οι ισχύουσες πριν από την αύξηση του Ιουνίου αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, ενώ όσον αφορά στα υπόλοιπα κριτήρια το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνουν όπως και πέρυσι.

Τα χρήματα που θα δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα είναι 710 εκατ. ευρώ σε 3,5 εκατομμύρια πολίτες, και το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι, πιθανότατα στις 14 Δεκεμβρίου, θα κυμαίνεται από 250-1350 ευρώ.

Η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα κριτήρια εισοδήματος, τις κατηγορίες των δικαιούχων, τον τρόπο υπολογισμού, τα ποσά κλπ αναμένεται να εκδοθεί τη ερχόμενη Τρίτη ώστε στη συνέχεια να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα «koinonikomerisma.gr» για την υποβολή των αιτήσεων.

Ποιοι εξαιρούνται από το Κοινωνικό Μέρισμα

Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Διαβάστε επίσης:

Με το χέρι στην τσέπη: Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι τέλος του έτους

Λοταρία αποδείξεων - aade.gr: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ αφορολόγητα