ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά ειδικών μισθολογίων: Σοκ στα ΑΤΜ - Ποιοι θα δουν «κούρεμα» έως 75%

Αναδρομικά ειδικών μισθολογίων: Σοκ στα ΑΤΜ - Ποιοι θα δουν «κούρεμα» έως 75%

Τα καθαρά ποσά για τους απόστρατους είναι χαμηλά για όσους έχουν κάτω από 33 έτη και μικρούς βαθμούς αποστρατείας

Μειώσεις που φτάνουν ακόμη και 76,2% «τρώνε» τα αναδρομικά 100.000 αποστράτων και άλλων 15.000 συνταξιούχων (δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών) που προέρχονται από τα ειδικά μισθολόγια.

Τα ποσά που θα δουν στα ΑΤΜ από το βράδυ της Πέμπτης (20/12) και θα είναι διαθέσιμα για είσπραξη την Παρασκευή (21/12) δεν έχουν καμία σχέση με τις μικτές απολαβές τους που απορρέουν από την αναπροσαρμογή συντάξεων και την πληρωμή, εν είδει εφάπαξ επιδόματος, των διαφορών που αφορούν συνολικά στο διάστημα από Αύγουστο 2012 ως και Ιούνιο του 2016, σύμφωνα με το νόμο 4575/2018 που ψήφισε η κυβέρνηση συμμορφούμενη εν μέρει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη διόρθωση των αποδοχών τόσο στους εν ενεργεία όσο και στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.

Τα καθαρά ποσά για τους απόστρατους, που είναι και η μεγαλύτερη ομάδα συνταξιούχων, είναι χαμηλά για όσους έχουν κάτω από 33 έτη και μικρούς βαθμούς αποστρατείας (έως και υαγματάρχη) και δεν υπερβαίνουν τα 700 -780 ευρώ.

Πολλοί θα δουν ποσά αναδρομικών κάτω και από 100 ευρώ για όλη την περίοδο των 47 μηνών (Αύγουστος 2012-Ιούνιος 2016), ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα έχουν μηδενικές επιστροφές γιατί με την αναπροσαρμογή σύνταξης άλλαξαν και πήγαν σε μεγαλύτερη κλίμακα μνημονιακών κρατήσεων.

Με το φόρο 20%, δε, που επιβάλλεται αφού γίνουν οι μνημονιακές μειώσεις, οι επιστροφές μηδενίζονται όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος μέσα από τα ενημερωτικά πληρωμών με τα αναδρομικά των αποστράτων που έχουν περαστεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στις καρτέλες των συνταξιούχων.

Δείτε τα χρήματα που θα μπουν τελικά στην τράπεζα σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

ΠΙΝΑΚΑΣ

ΠΙΝΑΚΑΣΣΣ

Δημόσιο – Δώρα: Μία εβδομάδα προθεσμία για την αίτηση για τα αναδρομικά

Μόλις μια εβδομάδα προθεσμία έχουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο για να κάνουν αίτηση ώστε να διεκδικήσουν αναδρομικά τα δώρα. Με βάση της απόφαση του ΣτΕ είναι 450.000 οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που ως το 2010 είχαν μικτές αποδοχές ως 3.000 ευρώ και δικαιούνταν δώρα τα οποία στη συνέχεια κόπηκαν λόγω μνημονίων.

Για να μπορέσουν αυτοί οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν αναδρομικά θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση ως τις 31 Δεκεμβρίου στην υπηρεσία τους.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό Μέρισμα: Ποιες αιτήσεις απορρίφθηκαν και γιατί - Πώς μπορείτε να πάρετε τα χρήματα

Εβδομάδα πληρωμών: Πότε θα καταβληθούν συντάξεις, ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, αναδρομικά