ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση των τουριστικών αφίξεων αλλά χαμηλότερα έσοδα

Αύξηση των τουριστικών αφίξεων αλλά χαμηλότερα έσοδα

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για τα έσοδα της Ελλάδας από τον τουρισμό, παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός της άφιξης των αφίξεων, σύμφωνα με την έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, σε συνεργασία με την εταιρία GBR Consulting.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι τα έσοδα των ξενοδοχείων για το 2011 διατηρήθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα του 2008 και οριακά υψηλότερα από το 2009.

Η συνολική αύξηση εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο στα ξενοδοχεία resort της χώρας διαμορφώθηκε στο 10,2% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, στο 3,3% στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, ενώ στις άλλες πόλεις μειώθηκαν κατά 4,4%.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Ι. Ρέτσος υποστήριξε ότι οι καλύτερες εισπράξεις του 2011 αφορούν στο σύνολο του τουριστικού συναλλάγματος που διαχέεται στην οικονομία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει καλύτερες εισπράξεις για τα ξενοδοχεία.

Παρά τις προσφορές και τις χαμηλές τιμές, η κρίση προκάλεσε πλήγμα στις τουριστικές επιχειρήσεις και τους προορισμούς, ενώ το γενικότερο κλίμα δημιουργεί άσχημο σκηνικό για τα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, στην Ελλάδα υπάρχει πλέον τουρισμός «δύο ταχυτήτων», με περιοχές που στηρίζονται στον εισερχόμενο και εσωτερικό τουρισμό.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτίμησε ότι το 2012 θα είναι εξίσου δύσκολο και απρόβλεπτο για τον ελληνικό τουρισμό.