ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεν: Η Κομισιόν θα παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς

Ρεν: Η Κομισιόν θα παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς

Την δυνατότητα παρέμβασης στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών θα προτείνει η Κομισιόν την Τετάρτη, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Όλι Ρεν.

Κάτι τέτοιο, ανέφερε ο Ρεν, θα διασφαλίσει την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και τη σταθερότητα της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Όπως μετέδωσε το Reuters, o Όλι Ρεν, σε κείμενο ομιλίας του αναφέρει ότι «η πρώτη πρόταση θα υποστηρίζει την κουλτούρα της εθνικής σταθερότητας, ζητώντας την ενσωμάτωση αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων στους προϋπολογισμούς, σε εναρμόνιση με τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Το Σύμφωνο αυτό προβλέπει σχεδόν ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Επίσης, η Κομισιόν θα ζητήσει να ενσωματωθούν αυτοί οι κανόνες στο εθνικό δίκαιο κάθε χώρας-μέλους και κατά προτίμηση στο Σύνταγμα.

Οι προϋπολογισμοί, με βάση την ίδια πρόταση, θα καταρτίζονται βάσει ανεξάρτητων προβλέψεων από εθνικές επιτροπές, προκειμένου να διασφαλιστούν οι κοινοτικοί κανόνες, πριν εφαρμοστούν.

«Κατά συνέπεια, η Κομισιόν θα πρέπει να ελέγχει τα προσχέδια των προϋπολογισμών έως τις 15 Οκτωβρίου το αργότερο και, αν χρειαστεί, να γνωμοδοτεί», επεσήμανε ο Ρεν.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υποστήριξε ότι τα «ομόλογα σταθερότητας» αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του πακέτου μέτρων για την σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Πέραν των άλλων, ο Ρεν ανακοίνωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε πέντε χώρες-μέλη, στο Βέλγιο, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Κύπρο και την Μάλτα, οι οποίες ενδέχεται να παραβούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης το 2012.