ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριμερής συνάντηση για την 6η δόση

Τριμερής συνάντηση για την 6η δόση

Πυρετός συσκέψεων πραγματοποιείται στην Ευρώπη για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Σήμερα στο Βερολίνο θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας, προκειμένου να εξετάσουν όλα τα δεδομένα, μετά και την επιστολή του Α. Σαμαρά η οποία φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για την εισροή των 8 δισ. ευρώ στα ελληνικά ταμεία.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, ωστόσο, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurοgroup) την επόμενη Τρίτη.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την έκτη δόση για την Ελλάδα στην συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη και να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες για την μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Όπως τονίζεται, η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να εξετάσει τις γραπτές εγγυήσεις που έχουν αποστείλει τα κόμματα που στηρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση Παπαδήμου πριν λάβουν την τελική τους απόφαση.

Άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της επιστολής Σαμαρά, επισήμανε ότι με αυτήν ο αρχηγός της ΝΔ δεσμεύεται στους στόχους του προγράμματος, ωστόσο, διαφοροποιείται αναφορικά με κάποιες από τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθηθούν.

Πρόσθεσε πάντως ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης δεν απαιτεί τη συμφωνία των τριών κομμάτων για τους συγκεκριμένους τρόπους μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.