ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευρωπαϊκή κρίση εμπόδιο για τις αποκρατικοποιήσεις

Η ευρωπαϊκή κρίση εμπόδιο για τις αποκρατικοποιήσεις

Πρόβλημα στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων δημιουργεί η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Κώστας Μητρόπουλος, εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτύχει στους στόχους για το 2012, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι ο στόχος για την άντληση 9,3 δισ. ευρώ εντός του 2012, μπορεί μεν να επιτευχθεί, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ωστόσο διευκρίνισε ότι η πραγματικότητα θα δείξει αν οι προβλέψεις είναι σωστές. Άλλωστε, προσέθεσε, ακόμη κι η Γερμανία οδηγήθηκε σε φιάσκο κατά τη δημοπρασία κρατικών τίτλων, την περασμένη εβδομάδα.

«Εάν η κατάσταση συνεχιστεί, τότε είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες να βρούμε αγοραστές», επεσήμανε ο κ. Μητρόπουλος.

Για το 2011, η Ελλάδα έπρεπε να αντλήσει 5 δισ. ευρώ μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο και η αναταραχή στις αγορές, που ώθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε «βουτιά», εξανάγκασε την κυβέρνηση να μειώσει το στόχο στα 4 δισ. ευρώ, ενώ όπως όλα δείχνουν, δεν θα καταφέρει να πιάσει ούτε 1,8 δισ. ευρώ.