ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ.Β. Ρομπάι: Η κρίση χρέους είναι πλήρως συστημική

Χ.Β. Ρομπάι: Η κρίση χρέους είναι πλήρως συστημική

Η κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι πλέον πλήρως συστημική και απαιτεί μια συστημική απάντηση για να λυθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σύμφωνα με το Reuters.

«Το πρόβλημα έγινε συστημικό. Αντιμετωπίζουμε μια κρίση εμπιστοσύνης», τόνισε ο Ρομπάι, μιλώντας σε διάσκεψη πρεσβευτών της Ε.Ε.

«Ορισμένοι μπορεί να κατηγορούν τις αγορές. Αλλά είναι γεγονός και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους 18 μήνες, μπορεί να έγιναν βήματα από τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά δεν ήταν αρκετά.

«Σήμερα θα πρέπει να εστιάσουμε στον πυρήνα του ζητήματος. Η συστημική κρίση χρειάζεται συστημική απάντηση. Χρειαζόμαστε ένα αποφασιστικό βήμα προς τα μπροστά, που θα οδηγήσει σε μια πραγματική οικονομική ένωση», ανέφερε.

Ωστόσο, ο Ρομπάι ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει προσοχή όσον αφορά τις προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα για μια πιο σφικτή δημοσιονομική ενοποίηση των κρατών-μελών, μέσω αλλαγής συνθηκών, καθώς απαιτεί θυσίες από την πλευρά των εθνικών κρατών.