ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκιζόνι: Η λύση δε βρίσκεται στην αγορά κρατικών ομολόγων

Γκιζόνι: Η λύση δε βρίσκεται στην αγορά κρατικών ομολόγων

O διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας Unicredit έκανε σαφές πως οι τράπεζες δεν πρέπει να διοχετεύσουν την έκτακτη ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα.

Nα σημειωθεί πως τα σχόλια του Φεντερίκο Γκιζόνι κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτά του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, o οποίος δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας που έλαβε η ΕΚΤ θα δώσουν τη δυνατότητα στις εμπορικές τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου να αγοράσουν ομόλογα των κυβερνήσεών τους.

Μάλιστα η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα χορηγεί τριετή δάνεια στις εμπορικές τράπεζες και ότι χαλαρώνει τις κανόνες της για τις εξασφαλίσεις που απαιτεί για να τους παράσχει ρευστότητα.

«Δε θα ήταν λογικό... τη στιγμή αυτή το κοινό συμφέρον είναι να επικεντρωθούμε στην πραγματική οικονομία. Όλα τα άλλα είναι περιττά, είπε ο Γκιζόνι σε δημοσιογράφους στο περιθώριο τραπεζικού συνεδρίου.

Η Unicredit, η οποία κατέχει ιταλικά ομόλογα αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, χρειάζεται 7,97 δισ. ευρώ ώστε να αναπληρώσει τα κεφάλαιά της έτσι και να πληρεί τα νέα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας.

Η τράπεζα άλλωστε έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,5 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2012 και περικοπή 6.150 θέσεων εργασίας.