ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τον οικονομικό Τύπο για τα αποτελέσματα των stress tests

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τον οικονομικό Τύπο για τα αποτελέσματα των stress tests

To σύνολο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αναφέρεται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των «τεστ αντοχής» (stress tests) των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και στα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, τα οποία ανακοινώθηκαν επισήμως χθες.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EUObserver, με τίτλο «Μία στις πέντε τράπεζες της ΕΕ απέτυχε στα stress tests», αναφέρει ότι με βάση τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής», 25 ευρωπαϊκές τράπεζες παρουσιάζουν κεφαλαιακά ελλείμματα ύψους 25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το άρθρο, δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις για τις 25 τράπεζες, οι οποίες όμως έχουν περιθώριο δύο εβδομάδων για να παρουσιάσουν ένα πλάνο για τη βελτίωση των ισολογισμών τους.

Αντίστοιχου περιεχομένου δημοσίευμα ανήρτησε η διαδικτυακή πύλη EurΑctiv, με τίτλο «Η ΕΚΤ "κόβει" 25 τράπεζες, εννέα είναι από την Ιταλία», στο οποίο αναφέρει ότι οι αναλυτές υποδέχτηκαν τα αποτελέσματα με επιφύλαξη και εξέφρασαν την άποψη ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της διαδικασίας εξυγίανσης των τραπεζών.

«Θεωρώ τα τεστ ως σημαντική εν μέρει επιτυχία που θα βοηθήσει στη μείωση της αβεβαιότητας» δήλωσε ο πρόεδρος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (DIW).

Τέλος, άρθρο στη διαδικτυακή πύλη European Voice, με τίτλο «Η ΕΚΤ εντοπίζει ευάλωτες τράπεζες στην ευρωζώνη», εστιάζει στην προθεσμία δύο εβδομάδων που δόθηκε σε έντεκα από τις 25 τράπεζες που δεν πέρασαν τα «τεστ αντοχής» για να παρουσιάσουν ένα πλάνο δράσης με σκοπό τη βελτίωση των ισολογισμών τους. Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της υποδέχτηκε με ικανοποίηση τα αποτελέσματα ως ενθαρρυντικά για τους επενδυτές.