ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Προβόπουλος: Υπήρχαν μέτρα σε περίπτωση τραπεζικού πανικού

Προβόπουλος: Υπήρχαν μέτρα σε περίπτωση τραπεζικού πανικού

Στις διαφωνίες με το ΔΝΤ, σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αναφέρθηκε χθες, Τρίτη (11/11/2014) ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος αναφερόμενος στο 2010, εμφανίσθηκε επικριτικός για το σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως στην αρχή του προγράμματος το λεγόμενο δημοσιονομικό μίγμα που πρότεινε η τρόικα και εφάρμοσε η κυβέρνηση ήταν λανθασμένο.

«Η αντίδραση ήταν ότι δεν μπορούμε να απολύουμε δημόσιους υπαλλήλους, δεν μπορούμε να μειώνουμε τις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων. Άρα η εύκολη λύση ήταν να βάζουμε νέους φόρους. Με τους νέους φόρους πνίγεις την ανάπτυξη», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ALPHA.

Ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στα γεγονότα του φθινοπώρου του 2011 και την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα, αλλά και στις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, τα οποία είχαν επιβαρύνει την ψυχολογία των καταθετών.

«Βρισκόμασταν σε ετοιμότητα λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης ψυχολογίας των καταθετών», δήλωσε , προσθέτοντας πως η Τράπεζα της Ελλάδας είχε «σχέδιο Β'», το οποίο δεν προέβλεπε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά μέτρα αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου τραπεζικού πανικού, ανάλογα με αυτά που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανοικτή του σύγκρουση το Μάρτιο του 2014 με το ΔΝΤ για το κεφαλαιακό έλλειμμα των τραπεζών, το οποίο το Ταμείο εκτιμούσε ότι ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα 6,3 δισ. ευρώ που προέβλεπε η ΕΚΤ.

«Τα επιχειρήματα τους ήταν σαθρά και αυτό φάνηκε και από την πανευρωπαϊκή άσκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», είπε ο κ. Προβόπουλος.

Σχετικές ειδήσεις