ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τρ. Κύπρου: Στα 76 εκατ. ευρώ τα κέρδη

Τρ. Κύπρου: Στα 76 εκατ. ευρώ τα κέρδη

Για σημαντικό ορόσημο κάνει λόγο ο Hourican ο οποίος υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η Τράπεζα διέθετε ικανοποιητικά κεφάλαια "ακόμα και για το σενάριο δυσμενών εξελίξεων".

Τα κέρδη μετά τη φορολογία, εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων για το τρίτο τρίμηνο του 2014, ανήλθαν στα €6 εκατ. Λαμβάνοντας υπόψη τα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα αναδιάρθρωσης, η Τράπεζα είχε ζημιές €5 εκατ. μετά τη φορολογία για το τρίτο τρίμηνο του 2014. Τα κέρδη μετά τη φορολογία εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων και τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 ανήλθαν στα €84 εκατ. και €76 εκατ. αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις του ο Διευθύνον Σύμβουλος του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, John Patrick Hourican, αναφέρει τα εξής:

«To τρίτο τρίμηνο του 2014 φτάσαμε σε ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε τον ισολογισμό της Τράπεζας πιο ισχυρό. Ολοκληρώσαμε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1 δις, που αποτελείτο από την ιδιωτική τοποθέτηση ανάμεσα σε θεσμικούς επενδυτές από την Ευρώπη, την Β. Αμερική και την Ρωσία και την ανοικτή προσφορά προς τους υφιστάμενους μετόχους.

Ως αποτέλεσμα ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (με μεταβατικές διατάξεις) της Τράπεζας αυξήθηκε στο 15,4% στις 30 Σεπτεμβρίου 2014. Το μέγεθος και η χρονική συγκυρία της αύξησης κεφαλαίου ενίσχυσαν την κεφαλαική βάση της Τράπεζας και διασφάλισαν την επιτυχία της Τράπεζας στη Συνολική Αξιολόγηση, αποδεικνύοντας ότι η Τράπεζα διέθετε ικανοποιητικά κεφάλαια ακόμα και για το σενάριο δυσμενών εξελίξεων.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου έχουμε σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων. Τα κέρδη μετά τη φορολογία, εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων για το τρίτο τρίμηνο του 2014, ανήλθαν στα €6 εκατ. Λαμβάνοντας υπόψη τα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα αναδιάρθρωσης, η Τράπεζα πραγματοποίησε ζημιές €5 εκατ. μετά τη φορολογία για το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Τα κέρδη μετά τη φορολογία εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων και τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 ανήλθαν στα €84 εκατ. και €76 εκατ. αντίστοιχα. Οι επιδόσεις του Συγκροτήματος υποστηρίζονται κυρίως από τις δραστηριότητες στην Κύπρο, γεγονός που ενισχύει τη στρατηγική μας για απομόχλευση με σκοπό την ενίσχυση μέσω της πώλησης των μη κύριων δραστηριοτήτων. Κατά το τρίτο τρίμηνο μειώσαμε τον ισολογισμό κατά επιπλέον €1,1 δις.

Η καταθετική μας βάση συνεχίζει να σταθεροποιείται με την Τράπεζα να έχει πελατειακές ροές καταθέσεων κατά τους πρόσφατους μήνες, παρόλο που έχουμε αποδεσμεύσει €1,2 δις δεσμευμένες καταθέσεις κατά τον Ιούλιο και Οκτώβριο του 2014. Η Διεύθυνση Αναδιάρθρωσης και Ανάκτησης Χρεών («ΔΑΑΧ») σημειώνει πρόοδο στον περιορισμό της επιδείνωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου, παρά το δυσμενές νομικό πλαίσιο. Εντούτοις, η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά το δανειακό χαρτοφυλάκιο του τομέα ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε συνέχεια της αλλαγής στη μετοχική βάση της Τράπεζας, οι μέτοχοι στις 20 Νοεμβρίου, εξέλεξαν νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο φέρει σημαντική και πλούσια εμπειρία στα χρηματοοικονομικά και ικανότητες που θα είναι σημαντικής αξίας στην προσπάθεια μας για ενίσχυση της Τράπεζας ούτως ώστε να καταστεί ισχυρή για να στηρίξει και να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.»

πηγη ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις