ΤΡΑΠΕΖΕΣ

E.E:Πλαφόν στις τραπεζικές χρεώσεις για συναλλαγές με κάρτες

E.E:Πλαφόν στις τραπεζικές χρεώσεις για συναλλαγές με κάρτες

Νομοθέτημα με στόχο να τεθεί πλαφόν στις τραπεζικές χρεώσεις για συναλλαγές πιστωτικών και χρεωστικών καρτών προτίθεται να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Έπειτα από συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταρτίστηκε σχέδιο για την εισαγωγή ανώτατων αμοιβών για τις συναλλαγές με κάρτες, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει μείωση κερδών εκατομμυρίων ευρώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το ανώτατο όριο χρεώσεων θα τεθεί στο 0,2% για τις χρεωστικές και 0,3% για τις πιστωτικές κάρτες. Ο αντίκτυπος του συγκεκριμένου μέτρου θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός σε αγορές όπως η Γερμανία όπου η μέση χρέωση ανά συναλλαγή με πιστωτική κάρτα ανέρχεται στο 1,8% και η Πολωνία, όπου φτάνει το 1,6%.

Στην αντίπερα όχθη, ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των εμπόρων λιανικής πώλησης, οι οποίοι θεωρούν υπερβολικά τα τέλη που πληρώνουν στις τράπεζες για τη διεκπεραίωση των πληρωμών καρτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος συναλλαγής δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, δήλωσε: «Αυτή η νομοθεσία είναι ευεργετική για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και την Ευρώπη. Θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών, ενώ απελευθερώνει τα φρένα που μέχρι στιγμής συγκρατούν την καινοτομία».

Οι εταιρείες έκδοσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ισχυρίζονται ότι οι έμποροι λιανικής πώλησης θα καρπωθούν αποκλειστικά τα οφέλη από το νέο νόμο.

Το 2011, περίπου 727 εκατομμύρια κάρτες είχαν εκδοθεί στην ΕΕ. Η αξία των συναλλαγών μέσω καρτών ξεπερνά τα 1,9 δισ. ευρώ. Η Visa και η Mastercard έχουν ποσοστό 41,6% και 48,9% αντίστοιχα της αγοράς καρτών στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις