ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Βγήκαν «μαχαίρια» στην Τράπεζα Πειραιώς;

Βγήκαν «μαχαίρια» στην Τράπεζα Πειραιώς;

«Εμφύλιος πόλεμος» φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη στην Τράπεζα Πειραιώς, λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με την KKR, η οποία συνοδεύτηκε από διθυράμβους περί στρατηγικής κίνησης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η αναδιάρθρωση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που βαρύνουν την Πειραιώς θα προχωρούσε μέσω της μεταβίβασης σε ειδικό επενδυτικό σχήμα, χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η Πειραιώς θα εισέπραττε άμεσα 250 εκατ. ευρώ, ενώ προβλεπόταν πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους μέχρι 300 εκατ. ευρώ προς τις εταιρείες του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου, από funds υπό τη διαχείριση της KKR.

Όμως, τα «μαχαίρια» φαίνεται πως έχουν ήδη βγει στην Πειραιώς, καθώς δημοσίευμα του euro2day.gr υποστηρίζει ότι άλλα έχουν πραγματικά συμφωνηθεί από αυτά που προφορικά ανακοινώθηκαν, τα οποία -σύμφωνα με τα αναγραφόμενα- «εγείρουν θέματα απιστίας, παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού, ενδεχομένως και του Δ.Σ της Πειραιώς» και υπαγορεύουν επέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ως άνθρωπο-κλειδί στην υπόθεση, το δημοσίευμα «δείχνει» τον κ. Άνθιμο Θωμόπουλο.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα: «Συγκεκριμένα στοιχεία και πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, τα οποία έχουν διασταυρωθεί και επαληθεύονται από πολλές διαφορετικές και αξιόπιστες πηγές, η συναλλαγή του κ. Άνθιμου Θωμόπουλου με την KKR προβλέπει ότι η δεύτερη θα φτιάξει τέσσερις εταιρείες-οχήματα (SPV) με κεφάλαιο 1.000 ευρώ κάθε μία, με έδρα για φορολογικούς λόγους την Ιρλανδία και με μετόχους κυρίως εταιρείες με έδρα τα Cayman Islands(!). Σε αυτές τις εταιρείες, θα μεταβιβασθεί το σχετικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς με χρηματοδότηση μέσω ομολογιών και διατήρηση του κινδύνου από την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς(!).

Η KKR θα "επενδύσει" μόλις 42 εκατ. ευρώ, από τα οποία, μετά την αφαίρεση 2 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για τα έξοδα της συναλλαγής, η Τράπεζα Πειραιώς θα εισπράξει άμεσα έναντι του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου του 1,2 δισ. ευρώ το ποσό των 40 εκατ. ευρώ και όχι βέβαια το ποσό των 250 εκατ. ευρώ όπως ο κ. Θωμόπουλος είχε ψευδώς ισχυριστεί».

Η απόδειξη ή απόρριψη των σοβαρών αυτών καταγγελιών είναι πλέον θέμα της Δικαιοσύνης, η οποία πρέπει να ρίξει φως στην υπόθεση. Ακόμα και αν πρόκειται για εσωτερικό «πόλεμο» μεταξύ στελεχών της Πειραιώς, οι Έλληνες πολίτες (πελάτες της και μη) θα πρέπει να μάθουν ποιοι και γιατί παίζουν παιχνίδια με τα χρήματα που ως φορολογούμενοι χρεώθηκαν και θα πληρώνουν για δεκαετίες για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Διαβάστε το ολόκληρο το δημοσίευμα του euro2day.gr

Διαβάστε επίσης:

Πολίτες απέτρεψαν πλειστηριασμούς σπιτιών στη Νέα Ιωνία (pics)

Νίκος Παππάς: Δεν θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015

Αστάθεια και μικρός τζίρος στη χρηματαγορά

Σχετικές ειδήσεις