ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες το 2016

Η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες το 2016

Η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αποτελεί την βασική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες για το 2016, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της Attica Bank, που ανακοινώθηκε χθες, ενώ όπως είναι ήδη γνωστό οι συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία την σχετική διαδικασία.

Όπως έχουν επανειλημμένα επισημάνει διοικητικά στελέχη τραπεζών, οι τράπεζες είναι πλέον έτοιμες να επικεντρωθούν στις βασικές τους τραπεζικές εργασίες, που συνδέονται με την χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι χρηματοδοτήσεις έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Νοέμβριο του 2015 o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε αρνητικά επίπεδα και συγκεκριμένα σε -2,2%, από -2,0% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 458 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 412 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Νοέμβριο του 2015, ήταν αρνητική κατά 176 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 224 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,4% έναντι -1,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -1,8% το Νοέμβριο του 2015, από -1,6% τον Οκτώβριο του 2015 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 183 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 99 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων τον Νοέμβριο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 25 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 12 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,6%, από -0,5% τον Οκτώβριο του 2015.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, ήταν αρνητική κατά 256 εκατ. ευρώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Νοέμβριο του 2015, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 177 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -3,2%, από -3,0% τον Οκτώβριο του 2015.

Οι τράπεζες, όπως επισημαίνουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη θα δώσουν έμφαση στη χρηματοδότηση βιώσιμων και καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ ταυτόχρονα θα στηρίξουν και τις ανάγκες και την όποια ζήτηση παρατηρηθεί των νοικοκυριών στην στεγαστική και καταναλωτική πίστη.

Μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες αποτελεί επίσης η επιστροφή των καταθέσεων που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ρευστότητα τους και την δυνατότητα τους να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Η επιστροφή των καταθέσεών θα αποτελέσει και ένα καθοριστικό παράγοντα για την άρση των capital controls, που θεωρείται επιτακτική προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να επανέλθει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς.

Σχετικές ειδήσεις