ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ποιοι είναι και τι ετοιμάζουν οι τζιχαντιστές των τραπεζών

Ποιοι είναι και τι ετοιμάζουν οι τζιχαντιστές των τραπεζών

Μεγάλο φαγοπότι και όργιο κερδοσκοπίας ετοιμάζουν τραπεζίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, οι τράπεζες είναι «φορτωμένες» με τοξικά κεφάλαια και υπέρογκα χρέη, τα οποία μόνον στο τραπεζικό σύστημα της γειτονικής Ιταλίας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 400 δισ. ευρώ!

Απίστευτο «πάρτι» κερδοσκοπίας έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη από τους «κόρακες» και του άρπαγες των τραπεζών - Σε άμεσο κίνδυνο οι χώρες της ομάδας P.I.G.S. (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) - Κίνδυνος από τις «τράπεζες - ζόμπι»

Σύμφωνα, πάντα, με τη γερμανική εφημερίδα, οι ευρωπαϊκές υπερεθνικές υπηρεσίες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν αποφασίσει, κατά δήλωση Ευρωπαίου διπλωμάτη, «να ξεφορτωθούν τις τράπεζες-ζόμπι το γρηγορότερο δυνατό».

Το χάος ξεκίνησε λίγο πριν την έλευση του 2016, και συγκεκριμένα στις 30 Δεκεμβρίου 2016, όταν η τράπεζα Novo Banco της Πορτογαλίας – το απομεινάρι «καλής τράπεζας» του τραπεζικού ομίλου Espirito Santo που είχε καταρρεύσει – βρέθηκε να έχει κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση προχώρησε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του ποσού αυτού από τους μετόχους της τράπεζας, ώστε να την ανακεφαλαιοποιήσει.

Στη στιγμή, οι εναπομείναντες μέτοχοι της τράπεζας έγιναν «λαγοί»: η αξία της μετοχής της Novo Banco έπεσε από τα 0,94 δολάρια που ήταν το πρωί της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς στα 0,14 δολάρια το ίδιο απόγευμα!

Κλείνουν άρον-άρον τις «τράπεζες - ζόμπι»

Εξάλλου, οι Financial Times σε άρθρο τους την ίδια ημέρα υπογράμμιζαν ότι στην Ιταλία, όπου 10.000 καταθέτες έχασαν τα χρήματά τους, εξαιτίας της χρεωκοπίας τεσσάρων «τραπεζών-ζόμπι» που ήταν μικρότερες της Novo Banco, δεν είναι έτοιμες για τέτοιου είδους κινήσεις. Αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας παραδέχθηκε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι μια διαδικασία τραπεζικού bail-in στη χώρα θα πυροδοτούσε μαζική φυγή των τραπεζικών μετόχων σε ολόκληρη τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, το περιοδικό Fortune, σε άρθρο με τίτλο «Πράγματα που θα πάνε στραβά το 2016», υπογράμμιζε ότι από «την 1η Ιανουαρίου οι θεσμικοί παράγοντες με πρωταγωνιστή την ΕΚΤ θα ξεκινήσουν επιχείρηση-σκούπα, για να κλείσουν όλες της χρεωκοπημένες ή και στερούμενες κεφαλαιακής επάρκειας τράπεζας, θυσιάζοντας τα κεφάλαια και των εκάστοτε μετόχων αλλά και των καταθετών».

«Αυτή η μέθοδος προσπαθεί να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι, τις τράπεζες-ζόμπι από τις υγιείς τράπεζες. Αλλά τέτοιου είδους ξεκαθαρίσματα συνεπάγονται βίαιες μετακινήσεις πλούτου από τη μία οικονομική τάξη στην άλλη, προκαλώντας πολιτική αναταραχή, που όλες οι κυβερνήσεις αποφεύγουν, όπως ο διάολος το λιβάνι», υπογράμμιζε o αρθρογράφος του Fortune.

Αυτό, με απλά λόγια σημαίνει ότι στις χώρες P.I.G.S. (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) ούτε καν το ποσό των 100.000 ευρώ σε επίπεδο τραπεζικών καταθέσεων δεν είναι εξασφαλισμένο, όταν αρκετές μικρές τράπεζες καταρρέουν εν μία νυκτί.

Όλες οι οικονομικές αναλύσεις συγκλίνουν, σε κάθε περίπτωση, σε ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: η τακτική του bail-in συνιστά ένα καθεστώς ιδιότυπης ατιμωρησίας των κερδοσκόπων και των απανταχού τραπεζικών «τζιχαντιστών», το οποίο φέρνει μαζική φτώχεια και θάνατο για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σχετικές ειδήσεις