ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Το «κούρεμα» των επενδυτών δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη διάσωση των τραπεζών

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Το «κούρεμα» των επενδυτών δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη διάσωση των τραπεζών

«Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι υποχρεωμένα να επιβάλουν ζημίες στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης πριν παρέμβουν για τη διάσωση μιας τράπεζας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι κανόνες της ΕΕ για την επιβολή ζημιών στους πιστωτές μιας τράπεζας πριν τη διάσωση της θεωρήθηκαν νόμιμοι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην υπόθεση για τη διάσωση των τραπεζών στη Σλοβενία.

Ωστόσο, «οι κανόνες δεν είναι δεσμευτικοί για τα κράτη-μέλη», ανέφερε το Δικαστήριο στην απόφασή του, η οποία περιορίζει κάπως τις αρμοδιότητες της Κομισιόν για τον ανταγωνισμό εν μέσω συνομιλιών για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ανάληψη ζημιών τους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης δεν αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή κρατικής βοήθειας σε μια προβληματική τράπεζα.

Οι δικαστές πρόσθεσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιβλέπει την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ στα κράτη-μέλη, μπορεί παρόλα αυτά να ανοίξει μια επίσημη έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσο ένα κράτος παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ για τον ανταγωνισμό στην παροχή κρατικής βοήθειας σε μια τράπεζα χωρίς να επιβάλει ζημίες στους κατόχους ομολόγων μειωμένη εξασφάλισης.

Σχετικές ειδήσεις