ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Γκέοργκ Φάρενσον: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν γίνει ανθεκτικότερες

Γκέοργκ Φάρενσον: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν γίνει  ανθεκτικότερες

Τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού τεστ αντοχής (stress test) των τραπεζών της ΕΕ θα δείξουν ότι υπάρχει πρόοδος.

"Οι τράπεζες έχουν συνολικά γίνει ανθεκτικότερες. Όλες έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του τέστ αντοχής", είπε ο πρόεδρος της Ενωσης των Γερμανικών Ταμιευτηρίων (DSGV) στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk , DLF).

Ο Φάρενσον άσκησε όμως κριτική στην επιλογή των κριτηρίων του τεστ αντοχής, το οποίο λαμβάνει πολύ λίγο υπόψη τα προβλήματα του κλάδου στην Ιταλία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ιταλικές τράπεζες αναβάλλουν την πώληση των κόκκινων δανείων ύψους 360 δισεκ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) θα ανακοινώσει το βράδυ της Παρασκευής (23.00 ώρα Ελλάδας) τα αποτελέσματα της άσκησης αντοχής 51 τραπεζών της ΕΕ. Οι τράπεζες οφείλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν με τα κεφάλαιά τους σε μια ενδεχόμενη κρίση.

Πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι οι πολιτικοί θα χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα αυτά για να υποστηρίξουν την ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi, την γηραιότερη τράπεζα στον κόσμο, η οποία περνά κρίση. Ο Φάρενσον ζήτησε από τους μετόχους να αναλάβουν το κόστος της εξυγίανσης της: "Εκείνοι οι οποίοι κέρδισαν από τα μερίσματα θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους όταν επιδεινωθεί η κατάσταση", είπε ο πρόεδρος της Ενωσης των Γερμανικών Ταμιευτηρίων (DSGV) και πρόσθεσε ότι "οι μεγάλες ιταλικές τράπεζες διένημαν συνολικά περισσότερα χρήματα τα τελευταία επτά χρόνια από όσα έπρεπε να παρακρατήσουν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης".

Σχετικές ειδήσεις