ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Deutsche Bank: Απειλεί την αμερικανική κυβέρνηση με κατάρρευση του συστήματος

Deutsche Bank: Απειλεί την αμερικανική κυβέρνηση με κατάρρευση του συστήματος

Ο Βρετανός επικεφαλής της τράπεζας Τζον Κράιαν (John Cryan) διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ τη μείωση του προστίμου ρεκόρ, ύψους 14 δισ. δολαρίων, το οποίο έχει επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές λόγω της συμμετοχής της στην φούσκα των ακινήτων.

Ο Κράιαν διαθέτει όμως ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του: Αν η Deutsche Bank καταστραφεί, τότε επαπειλείται μια παγκόσμια τραπεζική κρίση, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Βέβαια, έχει διαρρεύσει από κύκλους των διαπραγματευτών ότι το πρόστιμο μαμούθ θα μειωθεί στα 5,4 δισ, δολάρια, αλλά η κατάληξή των συζητήσεων είναι ακόμα ανοικτή. Και παίζονται πολλά, όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα. Το αρχικό ύψος του προστίμου είναι απαράδεκτο κατά τον Βρετανό επικεφαλής του γερμανικού τραπεζικού ιδρύματος. Οι αγορές είναι νευρικές και ουκ ολίγοι παίκτες φοβούνται μια νέα τραπεζική κρίση.

Ο Κράιαν θα μπορούσε κάλλιστα να βρει φρέσκο χρήμα για να ηρεμήσει τα πνεύματα, δεν το κάνει όμως διότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις συστημικές σχέσεις της Deutsche Bank σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε το καλοκαίρι την Deutsche Bank «πλέον επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο», αλλά σχεδόν όλα τα τραπεζιτικά ιδρύματα διεθνώς έχουν δοσοληψίες με τη δική του. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ασφαλώς δεν επιθυμεί να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα και να διακινδυνεύσει μια νέα τραπεζική κρίση και στην ίδια του τη χώρα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ανταγωνίστριάς της JP Morgan, η Deutsche Bank μπορεί να αντέξει ένα πρόστιμο μέχρι 4 δισ. δολάρια, από κεί και πάνω θα ήταν προβληματικό. Ο Κράιαν μπορεί λοιπόν να διαπραγματευτεί με τις αμερικανικές αρχές μέχρι αυτό το ποσό ποντάροντας ακριβώς στον κίνδυνο μιας παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης. Αυτό είναι το καλό σενάριο γι αυτόν και την τράπεζά του.

Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να το τραβήξει πολύ χρονικά, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποσύρουν τα χρήματά τους οι αποταμιευτές και να τη φέρουν σε δύσκολη θέση. Στην περίπτωση αυτή ο Κράιαν θα πρέπει να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου για να μην διακινδυνεύσει τα χειρότερα και θα ήταν και ο χαμένος της υπόθεσης.

Επομένως, δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς τη μείωση του προστίμου . Δεδομένου όμως ότι και για τους Αμερικανούς ο κίνδυνος είναι υψηλός, έχει ελπίδες ότι τελικά θα επιτευχθεί μια ανεκτή για την τράπεζά του συμφωνία, καταλήγει η FAZ.

Σχετικές ειδήσεις