ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαν σήμερα το 1929 κατέρρευσε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Σαν σήμερα το 1929 κατέρρευσε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Την Τρίτη 29 Οκτώβρη 1929, η αμερικανική και ως εκ τούτου και παγκόσμια οικονομία θα δεχόταν ένα ισχυρότατο πλήγμα. Είναι η μέρα που γενικά θεωρείται ως η απαρχή της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης, παρ'όλο που ο Οκτώβρης ήταν ένας πολύ δύσκολος μήνας για τις αγορές.

Η «Μαύρη Τρίτη» της Παγκόσμιας Οικονομίας

Εκείνο το χαρακτηριστικό πρωινό κουδούνι του χρηματιστηρίου δεν ακούστηκε ποτέ, επειδή υπήρχαν κραυγές που φώναζαν «Sell!Sell!Sell!».

Και όπως συμβαίνει σε μια οικονομική κατάρρευση, μετοχές άλλαξαν χέρια, χρήματα χάθηκαν στη μαύρη τρύπα του κραχ και οι τηλεφωνικές γραμμές έπεσαν. Ο πανικός του χαμού, οδήγησε σε φήμες που μόνο λάδι στη φωτιά ρίχνουν, όπως για παράδειγμα το ότι πολλοί επενδυτές αυτοκτονούσαν, επειδή έχασαν τα πάντα. Η αγορά εκείνη την ημέρα έκλεισε στις 3 μ.μ, με πάνω από 16,4 εκατομμύρια μετοχές να έχουν αλλάξει χέρια και 24 χιλιόμετρα(!) χαρτιού να έχουν χρησιμοποιηθεί. Ο δείκτης Dow είχε πέσει ακόμη 12%.

Συνολικά χάθηκαν $25 δισεκατομμύρια δολάρια -σημερινά $319 δις.

Το χειρότερο χαμηλό σημείο σημειώθηκε τις επόμενες ημέρες, στις 13 Νοέμβρη. Όμως, η Αμερική δεν θα ξέφευγε τόσο εύκολα από το χτικιό της μεγάλης Ύφεσης ή Great Depression, όπως την αποκαλούν. Άνθρωποι στους δρόμους, εταιρείες κλειστές, απολύσεις.

Η χώρα επρόκειτο να ανακάμψει πολλά χρόνια μετά, κι αφού είχε περάσει έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος τη βοήθησε κάπως οικονομικά, αλλά η σταθερότητα στις ΗΠΑ ήρθε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '50.