ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώ: Ανατιμήθηκε πάνω από 1,05 φράγκα

Ευρώ: Ανατιμήθηκε πάνω από 1,05 φράγκα

Το ελβετικό φράγκο υποχώρησε σήμερα κάτω από επίπεδο των 1,05 φράγκων ανά ευρώ, για πρώτη φορά από την κατάργηση της ελάχιστης ισοτιμίας των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, με τις αγορές να πείθονται όλο και περισσότερο ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει πλέον τόσο στην αγορά του ευρώ όσο και στην αγορά του δολαρίου.

Η ισοτιμία του φράγκου υποχώρησε 5,5% στη διάρκεια της εβδομάδας και διαμορφώθηκε πριν το μεσημέρι στα 1,0509 φράγκα ανά ευρώ για να ενισχυθεί στη συνέχεια στα 1,0467. Υποχώρησε, επίσης, σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, στα 0,9285 φράγκα ανά δολάριο.
Σε αντίθεση με άλλες παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών, οι διαπραγματευτές στην αγορά συναλλάγματος έλεγαν ότι οι αγορές νομισμάτων από τη SNB γίνονται με τρόπο που είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανεί καθαρά ακόμη και από τους μεγαλύτερους χρηματιστές. Η αύξηση, ωστόσο, των καταθέσεων όψεως, την περασμένη εβδομάδα στην Ελβετία ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η SNB θα δρούσε με ισχυρό τρόπο για να προστατεύσει τους Ελβετούς εξαγωγείς από την εξασθένηση του ευρώ. «Αυτό που κάνουμε τώρα είναι μία άσκηση για να διαπιστώσουμε σε ποιο επίπεδο θέτουν τα όρια τους για την ισοτιμία του φράγκου», δήλωσε αναλυτής νομισμάτων της τράπεζας BNP στο Λονδίνο.

Σχετικές ειδήσεις