ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποτελέσματα Brexit: Τριγμοί στις διεθνείς αγορές - ολοένα και πιο αισθητοί

Αποτελέσματα Brexit: Τριγμοί στις διεθνείς αγορές - ολοένα και πιο αισθητοί

Βουτιά 7% κατέγραφαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τις τράπεζες να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς αποτυπώνεται ο αντίκτυπος από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit και οι τριγμοί στις διεθνείς αγορές γίνονται ολοένα και πιο αισθητοί.

Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό 31 ετών, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ιστορικά πτώση της, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε πτώση κατά 7,9%.

Στην Ευρώπη, η υποχώρηση των αγορών εξανέμισε περίπου 650 δισεκ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων μετοχών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κατέγραψε στις 10:56 ώρα Ελλάδας απώλειες κατά 7,3% στις 1.261,23 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως τις 1.241,94, ενώ ο δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε πτώση κατά 7,5%. Ο βρετανικός δείκτης των blue-chip FTSE 100 υποχώρησε νωρίτερα κατά 4,3%

Οι τράπεζες της ευρωζώνης υποχώρησαν νωρίτερα κατά 14,5% και αναμένονται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο του Brexit στην οικονομία της ευρωζώνης που ήδη παλεύει με τη χαμηλή ανάπτυξη.

Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές μετοχές σημείωσαν νωρίτερα πτώση κατά 12,7% ενώ οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών κατά 10,5%.

Οι μετοχές των Barclays, Royal Bank of Scotland και Lloyds σημείωσαν βουτιά από 16,6% έως 20%. Στον αντίποδα, οι εταιρίες εξόρυξης χρυσού Randgold Resources και Fresnillo σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 11% εν μέσω εκτιμήσεων ότι η τιμή του χρυσού, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Σχετικές ειδήσεις