ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθάκης: «Είμαστε 5η χώρα στην Ευρώπη στην απορρόφηση του πακέτου Γιούνκερ»

Σταθάκης: «Είμαστε 5η χώρα στην Ευρώπη στην απορρόφηση του πακέτου Γιούνκερ»

Μια εικόνα επιτυχίας περιέγραψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, όσον αφορά την απορρόφηση των συγκεκριμένων κονδυλίων.

Οι δηλώσεις του κ. Σταθάκη έγιναν στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη για την απορροφητικότητα και τα έργα του Γιούνκερ plan.

Σύμφωνα με τον Υπουργό έως το τέλος του 2016 η Ελλάδα από το Γιούνκερ plan θα έχει απορροφήσει περίπου 2 δισ. ευρώ ενώ στον κατάλογο των έργων, για τα οποία υπάρχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για απευθείας χρηματοδότηση, υπάρχουν και τρία πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα:

- Η νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας (1,5 δις. προϋπολογισμός, 75% χρηματοδότηση από την ΕΤΕΠ και 25% από το ΕΣΠΑ)

- Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου (330 εκατ. προϋπολογισμός, χρηματοδότηση 50% από δανειακά κεφάλαια και 50% από το ΕΣΠΑ)

- Η επέκταση δικτύου Φυσικού Αερίου σε 16 πόλεις (280 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμός)

Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού, ο Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι επιβεβαιώνει τους φόβους για απορροφητικότητα πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο στην Ευρώπη και ότι λίγα πράγματα έγιναν. Είπε ακόμη ότι θα έπρεπε οι στοχεύσεις και τα επιτεύγματα της χώρας αυτή την ώρα να ξεπερνούν τα δύο δισ. ευρώ.

«Χάθηκαν δύο χρόνια με την αναθεώρηση της λίστας των έργων για το Γιούνκερ plan», ανέφερε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δεν είναι ικανοποιητικά για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν καθώς στα άλλα κράτη μέλη έχουν ήδη δημιουργηθεί 100.000 θέσεις εργασίας.

Τέλος, συμπλήρωσε ότι κάποια από τα έργα που βρίσκονται σήμερα στον κατάλογο του Γιούνκερ plan είναι έργα που η σημερινή κυβέρνηση τα είχε πολεμήσει όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όπως για παράδειγμα τα αεροδρόμια.

Σχετικές ειδήσεις