ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ιστορικό υψηλό του FTSE ενώ υποχωρεί η στερλίνα

Νέο ιστορικό υψηλό του FTSE ενώ υποχωρεί η στερλίνα

Σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο ανήλθε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Βρετανίας, μετά την υποχώρηση της στερλίνας σε χαμηλό τριών μηνών εν μέσω ανησυχιών ότι η Βρετανία βαίνει προς ένα «σκληρό» Brexit από την ΕΕ.

Στις 10:58 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης των blue chip FTSE 100 ήταν αμετάβλητος σε ποσοστιαία βάση, καταγράφοντας νωρίτερα νέο ιστορικό υψηλό στις 7.354,14 μονάδες, υπεραποδίδοντας έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών δεικτών.

Ο FTSE 250 που έχει μεγαλύτερη έκθεση στην εγχώρια αγορά υποχώρησε κατά 0,1%.

Η στερλίνα υποχώρησε νωρίτερα έως 1,5% μετά τα δημοσιεύματα ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα προαναγγείλει στην αυριανή της ομιλία ένα «σκληρό» Brexit για τη Βρετανία από την ΕΕ. Το σενάριο του «σκληρού» Brexit προβλέπει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο της μετανάστευσης και τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες, με την Βρετανία να αποχωρεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Σημαντικές απώλειες κατέγραφαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Royal Bank of Scotland και την Barclays να υποχωρούν πάνω από 2%.
Η υποχώρηση της στερλίνας, ωστόσο, ευνοεί τον δείκτη FTSE 100, που περιλαμβάνει εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό και οι οποίες αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους σε δολάρια.

Σημαντική άνοδο κατέγραφαν οι μεταλλευτικές εταιρίες, με τις Anglo American, BHP Billiton και Glencore να ενισχύονται μεταξύ 0,8% και 1,9%. Οι εταιρίες εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων Randgold Resources και Fresnillo σημείωσαν νωρίτερα άνοδο 1,2% χάρη στην άνοδο της τιμής του χρυσού.

Σχετικές ειδήσεις