ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Συμφέρει η χρήση κλιματιστικών τους χειμερινούς μήνες;

Συμφέρει η χρήση κλιματιστικών τους χειμερινούς μήνες;

Το θέμα που έρχεται στο προσκήνιο κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο, προκαλώντας συγκρούσεις στις συνελεύσεις πολυκατοικιών, είναι η θέρμανση, με την πλειονότητα των ενοικιαστών να μην μπορεί να ανταποκριθεί στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Η… μάχη του πετρελαίου πυροδοτεί διενέξεις μεταξύ των ενοίκων, με την κρίση να αυξάνει τις αντιπαραθέσεις και να οδηγεί σε αδιέξοδο. Οι τιμές του πετρελαίου, που διαρκώς «ανεβαίνουν», βάζουν… φωτιά στις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εκείνους που ακόμη μπορούν να πληρώνουν τα κοινόχρηστα, αλλά και εκείνους που επιλέγουν να αυτονομηθούν και αναζητούν έξυπνες λύσεις θέρμανσης.

Κλιματιστικά inverter, «πρωταθλητές» στην οικονομία

Παρόλα αυτά, μία από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές είναι η χρήση κλιματιστικών. Σε αντίθεση με παλαιότερα, που οι εν λόγω συσκευές ήταν παρεξηγημένες, καθώς δεν ήταν αρκετά εξελιγμένες και αρκετές φορές παρομοιάζονταν με αερόθερμα, σήμερα αποτελούν μία πολύ καλή λύση θέρμανσης. Τα κλιματιστικά τελευταίας τεχνολογίας inverter, που κυκλοφορούν στην αγορά λειτουργούν ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο και έτσι επιτυγχάνουν χαμηλότερη κατανάλωση. Τα εν λόγω κλιματιστικά κάνουν μεγάλη οικονομία παράγοντας θερμική ενέργεια, πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε κοινό αερόθερμο, καταναλώνοντας το ίδιο ρεύμα.

1

Αρχικά λειτουργούν σε αυξημένους ρυθμούς προκειμένου να «ζεστάνουν» τον χώρο. Στη συνέχεια, προσαρμόζονται, διατηρώντας σταθερό τον ρυθμό τους, ώστε κάθε στιγμή να παράγεται η αναγκαία θερμότητα για να διατηρείται η θερμοκρασία σταθερή. Έτσι, βοηθούν σημαντικά στην εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα, ενώ παράλληλα προσφέρουν αυτονομία σε κάθε χώρο του σπιτιού.

Αποτελούν την πιο συμφέρουσα λύση, καθώς είναι μία επιλογή που δεν διευκολύνει μόνο στην περίοδο του Χειμώνα, αλλά και το Καλοκαίρι. Τους θερινούς μήνες, οι οποίοι στη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως ζεστοί, τα κλιματιστικά είναι αναγκαία και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας. Με λίγα λόγια είναι απαραίτητες συσκευές με σχετικά μικρή κατανάλωση, που χρησιμοποιούμε ολόκληρο τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν μία συμφέρουσα επιλογή, καθώς μας επιτρέπουν να αποσβέσουμε γρήγορα το κόστος της αγοράς τους.

2 copy

Ποια είναι η καλύτερη ενεργειακή κλάση;

Μία άλλη καινοτομία που προσφέρουν τα σύγχρονα κλιματιστικά είναι οι ενεργειακές τους αποδόσεις. Ανάλογα με το ρεύμα που καταναλώνουν, διακρίνονται σε ενεργειακές κλάσεις, με μεγαλύτερη την Α+++, η οποία προσφέρει τις καλύτερες και πιο οικονομικές αποδόσεις. Πριν προχωρήσετε στην επιλογή, διαβάστε τις πληροφορίες που αναφέρουν τις κλάσεις για ψύξη και θέρμανση, καθώς μπορεί να μην έχει την ίδια κατανάλωση σε διαφορετικές λειτουργίες. Τα καλά νέα είναι ότι πλέον οι τιμές στην αγορά είναι ανταγωνιστικές, ενώ για παράδειγμα, με μία σύντομη έρευνα στον οδηγό θέρμανσης της LEROY MERLIN βρήκαμε κλιματιστικό Inverter, με ενεργειακή κλάση ψύξης/θέρμανσης Α++/Α+++, που κοστίζει μόλις 249 ευρώ!

Επιπλέον, εξίσου σημαντικός είναι και ο τρόπος που χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας. Αν, για παράδειγμα, η θερμοκρασία που επιλέγετε είναι πολύ υψηλή ή χαμηλή, δεν είναι κατάλληλη τόσο για την υγεία, όσο και για τα οικονομικά σας. Αντίθετα, διατηρώντας τη θερμοκρασία σε βαθμούς που δεν απέχουν πολύ από αυτή που επικρατεί στον εξωτερικό χώρο, το κλιματιστικό «καίει» λιγότερο, ενώ ο οργανισμός μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα στις συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ποιο είναι το κατάλληλο κλιματιστικό για τον χώρο μου;

Προτού προχωρήσουμε στην επιλογή κάποιου κλιματιστικού, πρέπει να λάβουμε υπόψη τα τετραγωνικά που θέλουμε να καλύψουμε. Εάν η συσκευή που επιλέξουμε αδυνατεί να θερμάνει ή να δροσίσει τον χώρο μας, τότε θα καταναλώνει περισσότερο ρεύμα και συνεπώς θα έχει μεγαλύτερο κόστος. Για παράδειγμα, για έναν χώρο έως 25 τ.μ., θα χρειαστούμε ένα κλιματιστικό με απόδοση ψύξης/θέρμανσης 12000/12000 BTU/h, η τιμή του οποίου ανέρχεται στα 299 ευρώ. Και αν η επιλογή ισχύος, δηλαδή τα BTU σας φαίνονται… κινέζικα, συμβουλευτείτε το εξειδικευμένο προσωπικό της LEROY MERLIN για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για λύσεις που ταιριάζουν στον δικό σας χώρο

3a

Φυσικά, τα κλιματιστικά μπορούν να χρησιμοποιούνται σε ορισμένους μόνο χώρους του σπιτιού, όπως για παράδειγμα το υπνοδωμάτιο ή το σαλόνι και να συνδυάζονται με άλλες λύσεις θέρμανσης, όπως αερόθερμα, κονβέκτορες, σόμπες χαλαζία και ξυλόσομπες. Στον πλήρως ενημερωμένο οδηγό θέρμανσης της LEROY MERLIN θα ανακαλύψετε μία λύση για κάθε σας ανάγκη, για να γίνετε ο «ήρωας του σπιτιού» που θα φέρει τη θαλπωρή στους πιο προσωπικούς σας χώρους, ζεσταίνοντας τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Και αν δυσκολεύεστε με τα μαστορέματα, τα εξειδικευμένα συνεργεία θα μεταφέρουν και θα τοποθετήσουν τα νέα σας κλιματιστικά σε χρόνο «ντετέ»!