ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Οκτώ tips για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να κρατήσουμε το σπίτι μας ζεστό

Οκτώ tips για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να κρατήσουμε το σπίτι μας ζεστό

«Φύλαγε τα ρούχα σου, να' χεις τα μισά», λέει ο σοφός λαός μας και η αλήθεια είναι πως η εν λόγω παροιμία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ στις μέρες μας!

Σήμερα, όλοι θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες γίνεται, για αυτό και προσπαθούμε να εξοικονομούμε χρήματα και ενέργεια. Σε αντίθεση όμως με το παρελθόν, εν έτει 2017 έχουμε περισσότερες επιλογές και δυνατότητες.

Με τον Χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι ένα από τα πιο «καυτά» της σεζόν, για αυτό και αξίζει να σταθούμε σε αυτό και να το αναλύσουμε. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να κρατήσουμε τα σπίτια μας ζεστά και ταυτόχρονα, να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής μας, χωρίς να σπαταλήσουμε πολλή ενέργεια και πολλά χρήματα. Οι παρακάτω οκτώ ιδέες σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν.

1) «Έξυπνη» χρήση των συσκευών

Για να εξοικονομούμε ενέργεια είναι σημαντικό να κάνουμε «έξυπνη» χρήση των συσκευών που έχουμε στο σπίτι. Είναιπολλές οι συσκευές που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόμη και όταν βρίσκονται σε κατάστασης αναμονής. Ως συνέπεια, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται «φουσκωμένοι». Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα και να τις σβήνουμε όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού ή φεύγουμε για διακοπές και φυσικά, να απομακρύνουμε εκείνες που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά.

2) Η σωστή έρευνα αγοράς

Δεύτερο βήμα είναι η αναζήτηση των κατάλληλων προϊόντων θέρμανσης για το σπίτι μας μέσα από μια οργανωμένη έρευνα αγοράς. Αξίζει να ψάξουμε για είδη θέρμανσης σε ανταγωνιστικές τιμές που θα μας κρατήσουν ζεστούς τις κρύες ημέρες του Χειμώνα και δεν θα μας επιβαρύνουν οικονομικά.

3) Προσοχή στον κάθε χώρο

Το τρίτο κομμάτι για το οποίο αξίζει να μεριμνήσουμε αφορά στις διαφορετικές ανάγκες του κάθε χώρου του σπιτιού μας. Κάθε δωμάτιο είναι διαφορετικό για αυτό και στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρειαζόμαστε έναν αξιόπιστο οδηγό θέρμανσης προκειμένου να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις, τόσο για το σπίτι όσο και το πορτοφόλι μας. Ο οδηγός θέρμανσης της LEROY MERLIN μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε συγκεκριμένες λύσεις για κάθε κατηγορία προϊόντων.

12

4) Περιορισμός της υγρασίας

Μια ακόμη «έξυπνη» κίνηση που μπορούμε να κάνουμε για να γίνει το σπίτι μας περισσότερο ζεστό είναι να περιορίσουμε την υγρασία. Όσοι ζούμε σε παλιά πολυκατοικία ή σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου γνωρίζουμε καλά το πρόβλημα. Για να κάνουμε, λοιπόν, πιο υγιεινό και ευχάριστο το περιβάλλον μας, αρκεί να βρούμε έναν σύγχρονο αφυγραντήρα, καθώς θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε μακριά τη μούχλα.

13

5) Μόνωση του σπιτιού

Για να στεφθούν, όμως, με επιτυχία οι αγορές και οι κινήσεις μας, πρέπει πρώτα να φροντίσουμε για την πλήρη μόνωση του σπιτιού μας. Σε πολλά σπίτια ο κρύος εξωτερικός αέρας μπαίνει στους χώρους του σπιτιού μέσα από κενά που υπάρχουν γύρω από τις πόρτες ή τα παράθυρα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να τα σφραγίζουμε με σιλικόνη ή κάποιο άλλο υλικό, ώστε να περιορίσουμε την απώλεια ενέργειας και θέρμανσης και συνεπώς, την απώλεια χρημάτων. Επίσης, καλό είναι κλείνουμε καλά τα δωμάτια του σπιτιού που δεν χρησιμοποιούμε πολύ, ώστε να μένει το υπόλοιπο σπίτι ζεστό.

6) Προσοχή στον θερμοστάτη

Όσοι χρησιμοποιούμε καλοριφέρ, αξίζει επίσης να φροντίζουμε να προγραμματίζουμε τον θερμοστάτη, ώστε να περιορίζουμε το κόστος θέρμανσης. Καλό είναι να επιλέγουμε πιο χαμηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις ώρες που δεν βρισκόμαστε στο σπίτι.

14

7) Φορητές λύσεις θέρμανσης για οικονομία και ζεστασιά

Οι σταθερές συσκευές θέρμανσης (όπως τα καλοριφέρ και οι ξυλόσομπες για «παραδοσιακή» θέρμανση) χαρακτηρίζονται από αξιοπιστία, υψηλή αυτονομία και οικονομία. Ωστόσο, πολλοί είναι πλέον εκείνοι που στρέφονται στις φορητές λύσεις θέρμανσης, καθώς αποτελούν την οικονομικότερη λύση θέρμανσης. Τα σύγχρονα αερόθερμα, οι κονβέκτορες και οι σόμπες χαλαζία είναι προϊόντα εύκολα στη λειτουργία που μπορούν να ζεσταίνουν επαρκώς το σπίτι με ασφάλεια. Τέλος, καινοτόμες και αποτελεσματικές επιλογές για οικονομία και υψηλή θερμική απόδοση αποτελούν οι σύγχρονες σόμπες Pellet, αλλά και τα ενεργειακά τζάκια.

15

8) Κλιματιστικά για υψηλή θερμική απόδοση

Τέλος, αφού ανακαλύψουμε τα προϊόντα με τις καλύτερες τιμές στη θέρμανση και «θωρακίσουμε» το σπίτι μας από τον κρύο αέρα, αξίζει να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας ώστε να βρούμε τον κατάλληλο συνδυασμό για τη θέρμανση του σπιτιού μας. Όπως προαναφέραμε, κάθε χώρος διαφέρει, όπως επίσης και το budget της κάθε οικογένειας, για αυτό είναι σημαντικό να βρούμε τις πιο συμφέρουσες λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και υψηλή θερμική απόδοση.

Μια καλή επιλογή για υψηλές επιδόσεις θέρμανσης σε ανταγωνιστικές τιμές αποτελούν τα κλιματιστικά inverter. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εν καιρώ κρίσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν τον κλιματισμό και τον Χειμώνα.

16

Ναι, φέτος μπορούμε να γίνουμε οι ήρωες του σπιτιού και να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα και να νιώθουμε ζεστασιά και θαλπωρή στο σπίτι μας, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας. Ο οδηγός θέρμανσης της LEROY MERLIN για τον φετινό Χειμώνα, σίγουρα λειτούργησε στη δική μας περίπτωση!