Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Απαξίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

Απαξίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

Πολύς ντόρος έχει γίνει τελευταία με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκκαθάριση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας μας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ κλπ) με στόχο δήθεν την περικοπή δαπανών στον ευρύτερο τομέα της άμυνας.


Του Μπάμπη Παπασπύρου*

Αυτό που πρέπει να πει ξεκάθαρα η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό είναι η σαφής της πρόθεση. Δηλαδή αν έχει πράγματι πρόθεση να στηρίζει ή όχι, το έργο και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση της κυβέρνησης, για διάσπαση και εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΑΒ και την τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή στην ΕΛΒΟ, για να ξεκινήσει η διαγραφή χρεών και η πώληση περιουσιακών της στοιχείων διαφαίνεται ότι, η κυβέρνηση δε θέλει να στηρίξει το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και στην ουσία μειώνει το αξιόμαχό τους, γι' αυτό και προβαίνει σε αυτά τα μέτρα.

Κλείνοντας τις εγχώριες βιομηχανίες, η κυβέρνησή θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αναθέσει έργα προμηθειών και υπηρεσιών σε φορείς ιδιωτικούς, όπου σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω απαξίωσης των ανωτέρω βιομηχανιών, αυτό συνεπάγεται υποχρεωτικά την ανάληψη πολλών τέτοιων έργων από εταιρείες του εξωτερικού. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε εκροή χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου στο εξωτερικό.

Εδώ αξίζει να δούμε το νομικό πλαίσιο γύρω από το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας.

Στον Νόμο 3978/2011 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Υπηρεσιών και Προμηθειών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας − Εναρμόνιση με την Οδηγία 2009/81/ΕΚ − Ρύθμιση θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» αναφέρεται στο Άρθρο 3 (Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική) ότι:

«1. Για την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της χώρας και ιδίως για την ασφάλεια εφοδιασμού και την επιχειρησιακή αυτονομία των ΕΔ, καθώς και για την κάλυψη αναγκών που υπάρχουν σε περιόδους κρίσης, επιστράτευσης ή πολέμου, το ΥΕΘΑ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγκαθίδρυση και διατήρηση μίας εγχώριας τεχνολογικής - βιομηχανικής βάσης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αφορούν σε έρευνα και ανάπτυξη, σε συγκεκριμένους, στρατηγικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας...

Η φράση: «...το ΥΕΘΑ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγκαθίδρυση και διατήρηση μίας εγχώριας τεχνολογικής - βιομηχανικής βάσης...» αποδεικνύει ότι οποιοδήποτε μέτρο της κυβέρνησης για απαξίωση (και όχι διατήρηση) της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, είναι ξεκάθαρα παράνομο.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος επικύρωσε το συγκεκριμένο νόμο, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και έχοντας δηλώσει υποταγή στα προστάγματα των δανειστών, επικροτεί την απαξίωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, καταπατώντας το νομικό πλαίσιο που ο ίδιος θέσπισε σχετικά με το θέμα!

Παράλληλα, αξιόλογο είναι το γεγονός ότι, καθόσον ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί ταυτόχρονα εναρμόνιση του νομικού πλαισίου της χώρας μας με ευρωπαϊκή οδηγία, επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά αυτό που διακηρύττουν

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν εδώ είναι:
• Στηρίζει ή όχι, η κυβέρνηση το έργο και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων;
• Με ποιο δικαίωμα προβαίνουν σε καταπάτηση τόσο των προβλέψεων του Ν. 3978/2011 αλλά και της κοινοτικής οδηγίας 2009/81/ΕΚ;
• Πως θα θα διασφαλισθούν τα αναγραφόμενα στο άρθρο 3 του Νόμου 3978/2011: "...το ΥΕΘΑ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγκαθίδρυση και διατήρηση μίας εγχώριας τεχνολογικής - βιομηχανικής βάσης...»;

*Γραμματέας Τεκμηρίωσης και Πολιτευτής Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Λάρισας