Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

M. Σεριάτος: Διαφημί–ζωντας ένα ψυχιατρείο …

M. Σεριάτος: Διαφημί–ζωντας ένα ψυχιατρείο …

Ακόμη και όταν οι πιθανοί «καταναλωτές–πελάτες» έχουν χάσει προ πολλού την αξιοπιστία τους και, κυρίως, την ευθυκρισία τους–γιατί αφενός δεν παραδέχονται την κατάστασή τους, καθώς κανένας «διαταραγμένος» δεν παραδέχεται ότι είναι «διαταραγμένος», αφετέρου γιατί ο υπόλοιπος κόσμος δεν τους παίρνει με τίποτε στα σοβαρά και θεωρεί a priori ότι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα– ακόμη και τότε ο διαφημιστής δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι που οι «καταναλωτές–πελάτες» δεν εισπράττουν με τίποτα.

Μπορεί να μην είναι πολύ ελκυστικό να ζεις –συγνώμη να διαφημί-ζεις ήθελα να πω- ένα ψυχιατρείο, μπορεί να μην είναι πολύ εύκολο να παραδέχεσαι ότι ακόμη και αυτή η κοινωνία παράλογων μονολόγων –συγνώμη, κοινότητα παράλογων ήθελα να πω– έχει δικαίωμα στο να σέβονται τους ιδιαίτερους κώδικες που έχει αναπτύξει, μπορεί να μην είναι πολύ κερδοφόρο να επιμένεις να υποστηρίζεις ότι ίσως δεν είναι αθεράπευτη η κοινωνική διαταραχή –συγνώμη, η ψυχική διαταραχή ήθελα να πω– όμως, αξίζει να το κάνεις.

Αν η διοίκηση –του ψυχιατρείου, εννοώ φυσικά- κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και η αλήθεια της έχει πραγματικό περιεχόμενο.

Αν, δηλαδή, έχει προσλάβει τους καλύτερους υπουργούς –συγνώμη, ψυχιάτρους εννοώ– προχωρά συνεχώς σε αλλαγές στις υποδομές, δίνει έμφαση στο να μην είναι η «θεραπεία» μόνο μια επώδυνη εμπειρία, αλλά να λειτουργεί παράλληλα και ως εθισμός σε μια νέα λογική, τότε έχει νόημα να είσαι ο διαφημιστής του ψυχιατρείου.

Γιατί θα μπορείς, έστω και αν δεν είναι το πιο ωραίο και προσοδοφόρο πράγμα που έχεις κάνει, να υπερασπιστείς μια αλήθεια που υπάρχει.

Μια αλήθεια που δεν καλείσαι να την κατασκευάσεις, αλλά καλείσαι να δουλέψεις για αυτή.

Μια αλήθεια που είναι σημαντικότερη από το "εγώ" σου, γι’ αυτό σε συγκινεί και σε αφορά.

Και όπως είπε και ο φίλος…

«Είναι καλύτερα να διαφημίζεις ένα ψυχιατρείο που κάνει τη δουλειά του σωστά, παρά ένα πολυτελές ξενοδοχείο που είναι φτιαγμένο από ψεύτικα υλικά. Τουλάχιστον στην πρώτη περίπτωση έχεις μια πιθανότητα να μάθεις να διαχειρίζεται και την δική σου παράνοια. Άσε που μπορεί να πάρεις bonus τζάμπα νοσήλια!».