Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Γκολφ Αφάντου: Ξεπουλιέται κι αυτοί χαίρονται!!!

Γκολφ Αφάντου: Ξεπουλιέται κι αυτοί χαίρονται!!!

Και να που έφτασε η ώρα της ιδιωτικοποίησης του γκολφ Αφάντου και η τοπική κοινωνία, όπως και ορισμένοι εκ των ταγών της δηλώνουν ευτυχείς για την εξέλιξη, ελπίζοντας ότι μετά από μισό αιώνα, επιτέλους θα πάψει να υφίσταται αυτή η ντροπή για το νησί της Ρόδου και θα γίνουμε τουριστικός προορισμός περιοπής! Οι διαφορετικές γνώμες και απόψεις, όπως πάντα λοιδορούνται και χαρακτηρίζονται εχθροί της πολυπόθητης ανάπτυξης του τόπου. Παραλείποντας βεβαίως μια μικρή αλλά κρίσιμη "λεπτομέρεια". Άλλο περιεχόμενο είχε η λέξη "ανάπτυξη" πριν δέκα ή και λιγότερα χρόνια και άλλο περιεχόμενο έχει τώρα, στα χρόνια του ξεπουλήματος τη δημόσιας περιουσίας της χώρας, εν ονόματι του θηριώδους εξωτερικού χρέους. Ένα χρέος ακατέβατο, που δεν αποτελεί παρά το άλλοθι των δανειστών, ώστε να μην μείνει λίθος επί λίθου απούλητος ανά την ελληνική επικράτεια.

Της Ρένας Παυλάκη - Διακίδη - Δημοσιογράφου και Εκδότριας της εφημερίδας Πρόοδος και του site grafida.net

Το γκολφ, το καλύτερο κομμάτι της Ρόδου και ένα από τα "χρυσοφόρα φιλέτα" στην Ελλάδα δεν ιδιωτικοποιείται. Ξεπουλιέται ξεδιάντροπα στην εξευτελιστική τιμή των 17,4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Και αντί να ξεσηκωθούν και οι πέτρες κατά του ΤΑΙΠΕΔ, τώρα που δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία για το ρόλο του στην επιχείρηση αφελληνισμού του ελληνικού πλούτου, δηλώνουν ικανοποίηση για την ανάπτυξη που έρχεται!

Το γκολφ ακολουθεί την ίδια "μοίρα" και των άλλων ακινήτων που έβαλαν στο στόχαστρο τα ξένα κεφάλαια. Αποτιμώνται και ξεπουλιούνται σε εξευτελιστική τιμή, όχι μόνο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επίδοξων "επενδυτών", αλλά και για να παραμείνει το εξωτερικό χρέος σε δυσθεώρητα ύψη, ακόμα και μετά τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε η Ελλάδα να μείνει ες αεί στην ομηρία των δανειστών της (μόλις προχθές δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το εξωτερικό χρέος, που αντί να μειώνεται, μετά από τόσα μνημόνια, διαρκώς μεγαλώνει).

Προ ολίγων ημερών εξάλλου, ο βουλευτής Δημ. Κρεμαστινός, σε συνέντευξή του στην ΠΡΟΟΔΟ είχε πει ότι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν θα έλθουν, αν προηγουμένως δεν απαξιωθεί ακόμη περισσότερο η δημόσια περιουσία. Το δήλωσε αυτό ένας βουλευτής της συγκυβέρνησης και όχι της αντιπολίτευσης και έχει σημασία. Ασχέτως αν κάποιοι κάνουν ότι δεν ακούν διότι κοιμούνται και ονειρεύονται "ανάπτυξη" και θέσεις εργασίας.

Θα είχαν δίκιο, αλλά τους διαφεύγει μια ακόμη "λεπτομέρεια". Ότι αυτό που αποκαλούν "ανάπτυξη" επιχειρείται πάνω σε μια βάση που θέτει επιτακτικά το ερώτημα: Ανάπτυξη για ποιους; Με ισοπεδωμένους μισθούς στα όρια της φτώχειας, με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα που φρόντισαν να τα καταργήσουν με κατάπτυστα και αισχρά νομοσχέδια που πέρασαν στη Βουλή, με τα νέα εκτρωματικά νομοσχέδια που ετοιμάζουν για τον αιγιαλό και την παραλία, ας μας πουν οι ευτυχείς για το ξεπούλημα, τι είδους ανάπτυξη πιστεύουν ότι θα γίνει και ποια θα είναι τα οφέλη που θα εισπράξει η τοπική κοινωνία;

Επειδή απάντηση δεν έχουν, επικαλούνται το ίδιο κλισέ: "Μα καλά, σας αρέσει αυτό το αίσχος, αυτό το σκουπιδαριό, εδώ και πενήντα χρόνια; Επιτέλους κάποτε πρέπει να αξιοποιηθεί".

Καλό θα ήταν για μια φορά να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Αν μέχρι σήμερα η Ρόδος δεν έχει γήπεδο γκολφ αλλά ένα φάντασμα ( για καλή μας τύχει, όλα αυτά τα χρόνια το φάντασμα προστάτευε μια εκπληκτική παραλία, από την "ανάπτυξη"), την ευθύνη δεν φέρει μόνο το "αθηνοκεντρικό κράτος", που είναι συνήθως ο μόνιμος και προφανής εχθρός αυτού του τόπου. Φταίει μόνο το αθηνοκεντρικό κράτος που δεν τελεσφόρησαν οι απανωτές απόπειρες αξιοποίησης του γκολφ όλα αυτά τα χρόνια; Ή μήπως ήταν και ντόπια συμφέροντα που στην κατάλληλη στιγμή υπονόμευαν την προσπάθεια, για να μη θιγούν τα δικά τους συμφέροντα με τη δημιουργία ενός ακόμη "αντίπαλου" ισχυρού τουριστικού πόλου έλξης, στο νησί της Ρόδου;

Αυτά βέβαια δεν λέγονται, πολύ δε περισσότερο, δεν γράφονται. Μόνο ψιθυρίζονται, ενώ σε κάποιους κύκλους αποτελούν κοινό μυστικό. Μη μου τους κύκλους τάραττε για το τοπικό κατεστημένο. Η κοινωνία ζητούσε γκολφ, κάποιοι ειλικρινά, κάποιοι υποκριτικά, κι όλοι μαζί έβριζαν την Αθήνα. Όπως συμβαίνει πάντα! Κάθε φορά που η προσπάθεια αξιοποίησης ναυαγούσε, κάποιοι στα κρυφά έτριβαν τα χέρια τους από χαρά. Και σήμερα που ο τόπος ξεπουλιέται, που ο λόγος δεν ανήκει καν στην Αθήνα αλλά στα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού και στους εκ του εξωτερικού ορμώμενους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, βάζουμε την ουρά στα σκέλια και δηλώνουμε ικανοποιημένοι για την "ανάπτυξη" που έρχεται! Αυτό καταφέραμε. Να ξεπουλιόμαστε και να τους λέμε κι ευχαριστώ!