Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Η ΕΚΤ ορίζει τη τύχη της χώρας μας

Η ΕΚΤ ορίζει τη τύχη της χώρας μας

Η ευρωζώνη χρειάζεται να δείξει αποφασιστικότητα στη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την ενίσχυση της ζήτησης, να δώσει ώθηση στη δυναμική της προσφοράς και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.

Του Κων/νου Σ. Μαργαρίτη - Δημοσιογράφου

Ο «θερμός» Σεπτέμβριος θα δοκιμάσει τις αντοχές της συγκυβέρνησης και θα αναδείξει τις όποιες αντοχές του ελληνικού λαού έχουν απομείνει. Οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν, σε συνδυασμό με τη καλπάζουσα ανεργία και την έλλειψη ρευστότητας, αποτελούν εκρηκτικό μείγμα διαχείρισης.

Η κατάσταση είναι τόσο ζοφερή που απαιτείται συντονισμένη δράση κυβερνήσεων και ΕΚΤ. Η κατεύθυνση είναι ποσοτική χαλάρωση, δημόσιες επενδύσεις, μείωση φορολογίας και μεταρρυθμίσεις. Η νέα Κομισιόν πρέπει να πάρει θέση υπέρ των πολιτών των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση και η απουσία ζήτησης έχει παίξει κρίσιμο ρόλο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποτύχει στον στόχο σταθερότητας των τιμών.

Αυτό δεν είναι μόνο λυπηρό. Συνιστά και επικινδυνότητα. Είναι αδύνατο να προβλέπει κανείς διατήρηση της σταθερότητας, εάν δεν βελτιωθεί η οικονομική απόδοση.

Χρειαζόμαστε δράση και στις δύο πλευρές της οικονομίας. Οι πολιτικές για τη συνολική ζήτηση πρέπει να συνοδεύονται από εθνικές διαρθρωτικές πολιτικές.

Η ΕΚΤ «θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που χρειάζονται για να εξασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της κ. Μάριο Ντράγκι.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το κυκλικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό έλλειμμα της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί από μόλις 1,4% στο 2013 στο ακόμη πιο αυστηρό 0,9% το 2014. Διατηρούνται οι τεράστιες αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα.
Η κατάσταση αυτή ωθεί τις πιο ευάλωτες χώρες σε αποπληθωρισμό, που με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση του πραγματικού χρέους. Στην αντίπερα όχθη, οι χώρες του πυρήνα με την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση είναι μαύρες τρύπες για τη ζήτηση.

Η απορία όλων των μελετητών είναι εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει πρόγραμμα άμεσης ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, προφανώς ανάλογα με το ποσοστό του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο οποίο αντιστοιχεί η κάθε χώρα. Ίσως έτσι μπορέσει η Ελλάδα μας να κινήσει την οικονομία της και να παρουσιάσει θετικό πρόσημο.
Στη πατρίδα μας θα πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα υψηλότερων δημόσιων επενδύσεων και μείωση της φορολογίας, για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης. Αυτό πρέπει να είναι το όραμα για τη χώρα μας σε μια προοπτική ανασυγκρότησης του ηθικού του λαού μας. Ελπίδες πάνω σε στέρεες βάσεις για μια νέα Ελλάδα.

Η ευρωζώνη χρειάζεται να δείξει αποφασιστικότητα στη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την ενίσχυση της ζήτησης, να δώσει ώθηση στη δυναμική της προσφοράς και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.
Η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να πάρει θέση υπέρ της αποκατάστασης των αδικιών στα κράτη-μέλη και της ανάπτυξης, αντί να επιμείνει για μία ακόμη φορά στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Η ικανότητα των λαών των κρατών- μελών να ανεχθούν τα τρομερά ποσοστά ανεργίας και τη βαθιά ύφεση είναι εντυπωσιακή. Δεν είναι όμως, παντοτινή. Εάν τα όργανα εξουσίας της μεγάλης οικογένειας της Ευρώπης συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ίδια πολιτική, θα εισπράξουν μία λαϊκιστική αντίδραση με οργή και έντονες εκρήξεις. Τα αποτελέσματα απρόβλεπτα και οι συνέπειες τραγικές. Ας προσέξουν με τη πολιτική που θα χαράξουν και να αφήσουν το Νότο να σταθεί ξανά στα πόδια του.