Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Τα αδιέξοδα της έλλειψης του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Τα αδιέξοδα της έλλειψης του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Η πατρίδα μας πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, αλλά να έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και να έχουν «βλέμμα στο μέλλον» για οριστική έξοδο από τη κρίση.

Toυ Κων/νου Μαργαρίτη - Δημοσιογράφου

Η Ελλάδα βιώνει μια από τις πιο δύσκολες εποχές της και η συγκυβέρνηση δε μπορεί να της δώσει την ώθηση που έχει ανάγκη. Ο λαός αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και τα «κόκκινα δάνεια» έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις.

Είναι η στιγμή που η κυβέρνηση οφείλει να τρέξει πιο αποφασιστικά και να δράσει συλλογικά και συναινετικά. Οι πολιτικοί αρχηγοί καλό είναι να συναντώνται και να αλληλοενημερώνονται. Οι πολίτες μας απέκτησαν κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας και απαιτούν από το πολιτικό προσωπικό της χώρας να δρα ταχύτατα για τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Τα κομματικά οφέλη μπορούν να περιμένουν. Άλλωστε σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι αναποφάσιστοι παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο!

Αντίθετοι με την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο είναι οι οικονομικοί αναλυτές, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν έχει κανένα νόημα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει πως για να μπορεί μία χώρα να ευνοηθεί από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων θα πρέπει να βρίσκεται στον μηχανισμό στήριξης.

Το 85% των αναλυτών που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του Bloomberg δήλωσε πως η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης δεν έχει λογική από οικονομική άποψη.
Η μέση εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πως υπάρχει τόση αισιοδοξία ώστε να υπερισχύει η άποψη πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Προϋπόθεση είναι η δέσμευση της Ελλάδας σε ένα πρόγραμμα ισχυρών μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική της, για να ενισχύσει τη δημοτικότητά της. Οι αγορές όμως καιροφυλακτούν και θα αντιδράσουν βιαίως, όπως έπραξαν πριν από μερικές ημέρες, εάν η Ελλάδα υπαναχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και φύγει από το ΔΝΤ.

Έχουμε χάσει μία ιστορική ευκαιρία, να κάνουμε έναν προϋπολογισμό για την Ευρώπη. Η Αμερική έχει δικό της προϋπολογισμό για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι όταν μία πολιτεία δεν πάει καλά μεταφέρονται σε αυτή κονδύλια αυτόματα από άλλες πολιτείες, που είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει για παράδειγμα τα επιδόματα ανεργίας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στην περίπτωση της Ευρώπης, καθώς ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι αμελητέος. Είναι μόλις το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ, το οποίο είναι πολύ μικρό. Επομένως δεν μπορούν να μεταφερθούν αυτόματα κονδύλια για να σταθεροποιηθούν κάποιες χώρες. Η χώρα μας δυστυχώς πέφτει θύμα αυτής της οργανωτικής αδυναμίας της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η Βόρεια με τη Νότια Ευρώπη δε λειτουργούν σε κοινή γραμμή δράσης και δε μπορούν να αντιμετωπίσουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα ζητήματα χρεοκοπίας και εργασίας, που έχουν κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Η οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας των αγορών, χρειάζεται ένα ισχυρό κράτος. Το σύγχρονο κράτος πρέπει να είναι ευέλικτο και την ίδια ώρα δυνατό. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν είναι πολύ μεγάλο.

Πρέπει να είναι ισχυρό, με την έννοια ότι είναι σε θέση να εφαρμόσει τους κανόνες ανταγωνισμού, να ελέγξει τα μονοπώλια και να αναδιανείμει τον πλούτο μέσω της φορολογίας για την αποφυγή κοινωνικών εντάσεων.

Η πατρίδα μας πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, αλλά να έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και να έχουν «βλέμμα στο μέλλον» για οριστική έξοδο από τη κρίση.