ΚΟΣΜΟΣ

Όσκαρ Πιστόριους: Από το δράμα στο μεγαλείο και ξανά στο δράμα

Όσκαρ Πιστόριους: Από το δράμα στο μεγαλείο και ξανά στο δράμα

Η ιστορία του υπεραθλητή που έγινε σύμβολο θέλησης και που κατηγορείται τώρα για τη δολοφονία της συντρόφου του.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ όχι μόνο στην πατρίδα του, τη Νότια Αφρική, που θεωρεί τον Όσκαρ Πιστόριους ήρωα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο: Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου ο πιο διάσημος Παραολυμπιονίκης πυροβόλησε και σκότωσε την Ρέεβα Στέενκαμπ, την 30χρονη σύντροφό του. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα τραγικό δυστύχημα, αφού ο 26χρονος δήλωσε ότι πέρασε τη φίλη του για διαρρήκτη και την πυροβόλησε πριν προλάβει να την δει. Αλλά η εισαγγελία της Πρετόρια φαίνεται τώρα ότι θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Πιστόριους με κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης, μια είδηση που πολλαπλασίασε το αρχικό σοκ.

Ολόκληρη η ζωή του Όσκαρ Πιστόριους ήταν γεμάτη κορυφώσεις, αλλά αυτό που συνέβη το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου είναι μακράν η μεγαλύτερη απ' όλες. Μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου όλα άλλαξαν ολοκληρωτικά για ένα πρόσωπο που είχε καθιερωθεί στις συνειδήσεις των περισσοτέρων ως ένα σύμβολο της ανθρώπινης θέλησης.

Η αναπηρία και το ξεκίνημα στον αθλητισμό
Ο Όσκαρ Πιστόριους γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1986 στο Γιοχάνεσμπουργκ, αντιμετωπίζοντας από την πρώτη στιγμή σοβαρά κινητικά προβλήματα. Γεννήθηκε χωρίς περόνη στα γόνατά του, πράγμα που πρακτικά σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να σταθεί όρθιος. Όταν έφτασε τα 11, οι γιατροί πήραν την απόφαση να του κόψουν τα κάτω άκρα, από το γόνατο, ώστε να μπορεί –με τη βοήθεια πρόσθετων μελών- να περπατήσει κανονικά.

Ο Πιστόριους αντιμετώπισε την ατυχία του με πρωτοφανή ωριμότητα και θέληση και όχι μόνο δέχτηκε ότι αυτή ήταν η καλύτερη λύση, αλλά και στράφηκε αμέσως προς τον αθλητισμό, μετατρέποντας το μειονέκτημά του σε προτέρημα. Ήταν μόλις 18 ετών όταν έκανε την εμφάνισή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, εντυπωσιάζοντας με τις επιδόσεις του όσους έτυχε να τον παρακολουθήσουν.

Μέσα στα επόμενα χρόνια –και, κυρίως, χάρη στα εξελιγμένα πρόσθετα μέλη με τα οποία αγωνιζόταν- ο Νοτιοαφρικανός αθλητής άρχισε να σημειώνει επιδόσεις που ζήλευαν ακόμη και οι αρτιμελείς δρομείς. Στην Αθήνα κέρδισε χρυσό στα 200 και χάλκινο στα 100 μέτρα στην κατηγορία του, στο Πεκίνο χρυσό στα 200 και τα 400 μέτρα, ενώ το 2007 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου του επέτρεψε να αγωνιστεί και σε διεθνές μήτινγκ ενάντια σε αρτιμελείς αθλητές.

Ανάπηρος εναντίον αρτιμελών
Τα παγκόσμια ρεκόρ του Πιστόριους στα 200 και τα 400 μέτρα (ειδικά στην δεύτερη απόσταση) πλησίαζαν αρκετά τις επιδόσεις υψηλού επιπέδου αρτιμελών αθλητών, θέτοντας ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι επιτυχίες του Νοτιοαφρικανού αθλητή αποδείκνυαν ότι ο άνθρωπος μπορεί να πετύχει τα πάντα. Έγινε ένα σύμβολο της θέλησης, ένας ήρωας για τους συμπατριώτες του, αλλά και για όλους τους ανθρώπους με κάποια αναπηρία.

Ωστόσο, ο Όσκαρ Πιστόριους, μαθημένος από την πρώτη μέρα της ζωής του να μάχεται, ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήθελε να περιοριστεί στις δάφνες του. Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, εξέφρασε την επιθυμία να αγωνιστεί κανονικά και στις κούρσες για τους αρτιμελείς. Αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους κύκλους του κλασικού αθλητισμού, αφού για πολλούς η χρήση των εξελιγμένων τεχνητών μελών του από ανθρακονήματα τού πρόσφεραν ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τους αντιπάλους του. Πολλοί δεν δίστασαν να μιλήσουν για ένα είδος «ντοπαρίσματος».

Τελικά η επιθυμία του Πιστόριους έφτασε ως το παγκόσμιο αθλητικό δικαστήριο όπου ο Νοτιοαφρικανός δικαιώθηκε. Δεν κατάφερε όμως να προκριθεί για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Έπιασε τα όρια για το Λονδίνο, 4 χρόνια αργότερα, όπου έφτασε ως τον ημιτελικό των 400 μέτρων. Η επιτυχία του αυτή, ωστόσο, επανέφερε το θέμα του αν είναι δίκαιη ή όχι η συμμετοχή του. Με μια άλλη πτυχή αυτήν τη φορά. Πολλοί σχολίασαν αρνητικά το ότι ο Πιστόριους δεν αρκέστηκε στους Ολυμπιακούς, αλλά κατέβηκε και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, όπου πήρε 2 ακόμη χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο.

Οι χορηγοί και η ζωή του
Παρ' ότι αμφιλεγόμενος, λόγω της επιθυμίας του να κερδίζει όλο και περισσότερα, ο κύριος λόγος που τον γνωρίζει ο κόσμος είναι το πάθος του. Ο «Blade Runner», όπως είναι το ψευδώνυμό του, ως εκ τούτου κέρδισε πολλές χορηγίες, από εταιρείες που ήθελαν να ταυτιστούν με έναν άνθρωπο που μπορούσε να αμφισβητήσει την ίδια του τη φύση. Υπολογίζεται ότι τα ετήσια κέρδη του από τα συμβόλαιά του με τις Össur, BT, Nike, Oakley και Thierry Mugler, φτάνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Στην προσωπική του ζωή, ο Πιστόριους είναι εξίσου ασυμβίβαστος και ατίθασος με αυτό που βγάζει στον στίβο. Του αρέσει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και η αδρεναλίνη, οδηγά μηχανές και άλογα, αλλά και ταχύπλοα σκάφη. Το 2009 μάλιστα τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο σε ένα ποταμό κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ως χαρακτήρας είναι μαχητικός και κάπως οξύθυμος, ενώ τού αρέσει να έλκει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του. Έχει εμφανιστεί μέχρι και σε ένα ιταλικό «Survivor» για celebrities, ενώ κάποια στιγμή το 2009 είχε συλληφθεί για άσκηση βίας σε μια γυναίκα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

Όταν, το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου, έγινε γνωστή η είδηση για το θάνατο της συντρόφου του, δεν ήταν λίγοι οι γείτονες που σχολίασαν πως συχνά άκουγαν φωνές και καβγάδες από το σπίτι του Πιστόριους. Η ειρωνία ήταν ότι μόλις του προηγούμενο βράδυ η Ρέεβα Στέενκαπ είχε γράψει στο Twitter: «Τι ετοιμάζετε για τον αγαπημένο σας αύριο; Θα έπρεπε να είναι μια μέρα αγάπης για όλους».

Η εκδοχή του ίδιου του Πιστόριους για το συμβάν είναι ότι η Στέενκαπ, ένα από τα διασημότερα μοντέλα της Νότιας Αφρικής, ήρθε κρυφά στο σπίτι του το πρωί για να του κάνει έκπληξη για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Εκείνος άκουσε θόρυβο, την πέρασε για διαρρήκτη και την πυροβόλησε με ένα από τα πιστόλια της συλλογής του (καθώς έχει κάνει χόμπι και την αγάπη του για τα όπλα). Η δικαιοσύνη θα κρίνει τώρα αν λέει την αλήθεια...

Διαβάστε επίσης:

«Παρανοϊκό» χαρακτηρίζει τον Πιστόριους ο Τύπος

Βίντεο: Εικόνες μέσα από την δίκη του Πιστόριους

Πιστόριους: Πυροβολώ κάποια βράδια που δεν μπορώ να κοιμηθώ!