TRAVEL

Οθωνοί, το καλά κρυμμένο μυστικό του Ιονίου!

Οθωνοί, το καλά κρυμμένο μυστικό του Ιονίου!

Άγνωστα στο ευρύ κοινό χαρακτηρίζονται ως μικροί αμόλυντοι παράδεισοι και στην ουσία αποτελούν την προέκταση του βορειοδυτικού άκρου της Κέρκυρας, που συνεχίζεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας, οι Οθωνοί παραμένουν ένας μικρός κρυμμένος θησαυρός, ανέγγιχτος από τον μαζικό τουρισμό!

Το νησί που διεκδίκησαν, στα βάθη της ιστορίας, Φράγκοι και Ενετοί, πειρατές, Οθωμανοί και Άγγλοι, απαρτίζεται σήμερα από αρκετούς μικρούς οικισμούς με σημαντικότερους τον Άμμο- που είναι και το λιμάνι του νησιού- και το Χωριό. Στον Άμμο βρίσκεται και το αλιευτικό καταφύγιο «Αυλάκι», που είναι μοναδικό στην Ελλάδα. Περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια των οικισμών, θα θαυμάστε τα πετρόκτιστα σπιτάκια αλλά και τις λουλουδιασμένες αυλές που σκεπάζονται από σκιερές κληματαριές.

Βασική απασχόληση των 600 περίπου μόνιμων κατοίκων είναι ο τουρισμός, η αλιεία και η ελαιοπαραγωγή. Παλαιότερα υπήρξε σημαντική η καλλιέργεια αμπελιών, η μελισσοκομεία και η κτηνοτροφία, που όμως σήμερα έχουν συρρικνωθεί.

Παραλίες

Η πρόσβαση στις παραλίες είναι κατά κύριο λόγο μέσα από μονοπάτια ή αλλιώς δια θαλάσσης με βαρκούλες. Μικροί κολπίσκοι ανάμεσα σε άγρια βράχια κι ένας μοναδικός βυθός σας προσκαλούν για εξερεύνηση.

- Επισκεφτείτε οπωσδήποτε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, την Άσπρη Άμμο, στις δυτικές ακτές του νησιού. Ψιλή, κατάλευκη άμμος, καταγάλανα νερά, με φόντο έναν τεράστιο βράχο που κόβει την ανάσα.

- Μοναδικής ομορφιάς είναι και ο όρμος Φύκι, όπου βρίσκεται βυθισμένο το ναυάγιο του πλοίου Σάρα. Την παραλία κυριολεκτικά σκεπάζει η πλούσια βλάστηση

- Εάν έρθετε στους Οθωνούς δεν θα μπορούσατε να παραλείψετε μια βουτιά στην σπηλιά της ξελογιάστρας Καλυψούς. Με μήκος 100μ., 15μ. πλάτος και 20μ. ύψος η σπηλιά είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Το τοπίο και τα κρυστάλλινα νερά θα σας αποζημιώσουν. Στην σπηλιά θα φτάσετε με βαρκάκι.
Αξιοθέατα:

Ολόκληρο το νησί ενδείκνυται για πεζοπορικές διαδρομές στα καταπράσινα μονοπάτια του ενώ δεκάδες μνημεία του παρελθόντος προσκαλούν τους επισκέπτες σε ένα γοητευτικό ταξίδι στο χθες.

- Περπατήστε ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια των οικισμών Δάφνη και Βιτσετζιάτικα κι επισκεφτείτε τις παλιές εκκλησίες της Αγίας Τριάδος και της Παναγίας.

- Αγναντέψτε το πέλαγος από τον Φάρο στο ακρωτήριο Καστρί, στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Χτισμένος το 1872, έχει ύψος 13μ. και είναι ο πρώτος φάρος που συναντούν όσοι πλέουν από τον βορρά προς το Ιόνιο.

- Οι λάτρεις της πεζοπορίας, ακολουθήστε το πέτρινο μονοπάτι που ξεκινά από τον Άμμο και καταλήγει στο Χωριό. Πρόκειται για μία πανέμορφη διαδρομή.

Tips:

- Εάν είστε ...αθλητικοί τύποι στο νησί αυτό δεν θα χρειαστείτε καν αυτοκίνητο. Οι υπόλοιποι ας το πάρουν, καλού- κακού!

- Μοναδική εμπειρία είναι το πανηγύρι που γίνεται το Δεκαπενταύγουστο, στη γιορτή της Παναγίας.

- Οι τουριστικές υποδομές υπόσχονται χαλαρές και ξεκούραστες διακοπές, χωρίς υπερβολές, με όμορφα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια με καλό φαγητό.
Μεταφορές:

Το νησί είναι προσβάσιμο ακτοπλοϊκά με δρομολόγια από την Κέρκυρα και τον Άγιο Στέφανο. Το νέο λιμάνι στην τοποθεσία Αυλάκια, έχει δυνατότητα ελλιμενισμού αρκετών ιστιοφόρων και μικρών ιδιωτικών σκαφών. Στο νησί υπάρχει και ελικοδρόμιο για επείγοντα περιστατικά. Το νέο ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο 11 χλμ. επεκτείνεται σε όλα τα σημεία των οικισμών.

Διαβάστε επίσης:

The Guardian: Διακοπές στην «Αθηναϊκή Ριβιέρα»