ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αμεση αλλαγή του «μοντέλου» διαχείρισης απορριμμάτων

ΣΥΡΙΖΑ: Αμεση αλλαγή του «μοντέλου» διαχείρισης απορριμμάτων

Αμεση λύση στο επίμαχο και χρόνιο πρόβλημα των σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη, προτείνει η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας ευθύνες σε στελέχη της αυτοδιοίκησης που ακολούθησαν ένα λάθος «μοντέλο».

«Οι μάχες οπισθοφυλακών που δίνουν οι εκπρόσωποι (Γεράνης, Μπουτάρης, Κυρίζογλου) του αποτυχημένου αυτοδιοικητικού κατεστημένου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έφθασαν στο τέλος τους. Η νομιμότητα και ο έλεγχός τους θα τηρηθεί γιατί υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνεται στην ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει ριζικά το περιβαλλοντικά επιβαρυντικό και οικονομικά επιζήμιο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, που εφαρμόσθηκε μέχρι σήμερα» ανακοινώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και προκρίνει την αναθεώρηση του «αναχρονιστικού Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων του 2005».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «όταν τα φαραωνικά έργα (ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ΣΜΑ Ευκαρπίας) αποδεικνύεται στην πράξη, ότι δεν μπορούν ούτε καν συμβατικά να λειτουργήσουν», όχι από κατασκευαστική αστοχία, αλλά εξ αιτίας εγγενών αδυναμιών «οι εμπνευστές και οι εφαρμοστές» του «αποτυχημένου» μοντέλου «καλούν τον εισαγγελέα και τα ΜΑΤ για να καταστείλουν την δίκαια διαμαρτυρόμενη κοινωνία».

Γίνεται λόγος για άμεση έναρξη διαδικασιών αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού, με τοπικά σχέδια διαχείρισης και ανακύκλωσης, με μικρές αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις, με αποφόρτιση και εξαίρεση των ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένων περιοχών (Ευκαρπία, Λαγκαδά), με αποκατάσταση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ΧΥΤΑ, κ.α.

Η άποψη των δημάρχων

«Δεν κατανοώ την ταραχή» δήλωσε, σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου.

Υποστήριξε μάλιστα ότι «ο περιφερειακός σχεδιασμός υπάρχει, διαχρονικά, με διάφορες νομαρχιακές και περιφερειακές διοικήσεις και με διαφορετικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια» και ότι «ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι ένα νόμιμα αδειοδοτημένο έργο».

«Εμείς κάναμε το αυτονόητο, ως υπεύθυνοι αυτοδιοικητικοί, να μην αποκλειστεί ο ΧΥΤΑ, να μην μείνουν στους δρόμους τόνοι σκουπίδια και να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία και τους ρωτώ: Αυτοί στη θέση μας τι θα κάνανε με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις;» πρόσθεσε ο κ. Κυρίζογλου.

Σχετικές ειδήσεις