ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΕΔΕ: Αντίθετη στην απόφαση του ΣτΕ για την εκμετάλλευση παραλιών από τους δήμους

ΚΕΔΕ: Αντίθετη στην απόφαση του ΣτΕ για την εκμετάλλευση παραλιών από τους δήμους

Την αντίθεσή της στην απόφαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕεκφράζει η ΚΕΔΕ, με την οποία κρίθηκε παράνομη «η συλλήβδην παραχώρηση» με ΚΥΑ του συνόλου των αιγιαλών και των παραλιών στους ΟΤΑ α' βαθμού καθώς και η μεταβίβαση σε τρίτους εκ μέρους των ΟΤΑ του δικαιώματος απλής χρήσης.

Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις -σύμφωνα με την ΚΕΔΕ- για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους δήμους έχουν συμβάλλει στην καθαριότητα των ακτών, στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος χώρου, στην τουριστική αξιοποίηση, την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των λουομένων και στη συνέχεια στην εξασφάλιση ανταποδοτικών εσόδων για τους δήμους από τα παραπάνω.

Η ΚΕΔΕ πρόκειται να ασκήσει παρέμβαση κατά τη νέα δικάσιμο, με την οποία το θέμα θα τεθεί στην κρίση της 7μελούς σύνθεσης του ιδίου τμήματος, προκειμένου οι δήμοι να διατηρήσουν το δικαίωμά τους. Συγχρόνως, θα προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία νομοθετική ρύθμιση, ώστε η χρήση και η διαχείριση των ακτών να παραχωρηθεί στους δήμους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

« Η ΚΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, γιατί θεωρεί βάσιμα ότι οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους δήμους, έχουν διαχρονικά συμβάλει στην καθαριότητα των ακτών, στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος χώρου, στην τουριστική αξιοποίηση, την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των λουομένων, με την τοποθέτηση ναυαγοσωστών, αλλά και στην εξασφάλιση για όλα τα παραπάνω ανταποδοτικών εσόδων για τους δήμους.

Η ΚΕΔΕ θα ασκήσει παρέμβαση κατά τη νέα δικάσιμο ώστε οι δήμοι να διατηρήσουν αυτό τους το δικαίωμα. Σε κάθε όμως περίπτωση και ανεξαρτήτως της έκβασης του ζητήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η ΚΕΔΕ θα προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία ευθεία νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε η χρήση και διαχείριση των ακτών να παραχωρηθεί στους δήμους».

Σχετικές ειδήσεις