ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δημιουργείται συντονιστικό όργανο στη Θεσσαλία για τη διαχείριση του προσφυγικού

Δημιουργείται συντονιστικό όργανο στη Θεσσαλία για τη διαχείριση του προσφυγικού

Η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση-διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας.

Στο συντονιστικό θα συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι τέσσερις μεγάλοι Δήμοι (Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων), η ΠΕΔ, ενώ όπως γίνεται επίσημα γνωστό, θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή της Εκκλησίας, της 5ης ΥΠΕ και των εθελοντικών οργανώσεων και των ΜΚΟ.

Στη σύσκεψη ζητήθηκε από τους φορείς να παρθούν αποφάσεις για δύο ζητήματα. Πρώτον για την ολιγοήμερη παραμονή 800 ατόμων τα οποία θα έρθουν στη Θεσσαλία αύριο Κυριακή 6 του μηνός, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου θα παραμείνουν για λίγες ημέρες και θα κατανεμηθούν ισόποσα στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες.

Για την άμεση φιλοξενία τους υποδείχθηκαν τα ΣΕΑ Ευαγγελισμού και τα ΣΕΑ Αλμυρού, ενώ μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, όπως διευκρινίζεται, θα υποδειχθούν χώροι και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Δεύτερον όλοι οι Δήμοι θα υποδείξουν μέχρι τη Δευτέρα χώρους μεσοπρόθεσμης παραμονής προσφύγων, οι οποίοι όμως θα τηρούν κάποιες προϋποθέσεις, θα έχουν την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και δεν θα επηρεάζουν την κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου, όπως διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται, πως μέσα στο σαββατοκύριακο θα συγκαλέσουν είτε Δημοτικά Συμβούλια είτε συναντήσεις με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, ώστε να υποδείξουν μέχρι τη Δευτέρα τους παραπάνω χώρους.

Για άλλη μια φορά οι φορείς κάλεσαν όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν με τρόφιμα και αγαθά για την ανακούφιση των προσφύγων, που διέρχονται από την περιοχή, να τα πηγαίνουν στις δομές των Δήμων έτσι ώστε να γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση.

Ο κ. Κ. Αγοραστός στην τοποθέτησή του ενημέρωσε τους δημάρχους για τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα με τους αρμόδιους υπουργούς τις τελευταίες ημέρες και τα αποτελέσματά τους. Επίσης ανέφερε πως «η τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δείξει όλες αυτές τις μέρες το ανθρώπινο πρόσωπό της», για να καταλήξει:

«Η Θεσσαλία έγινε μια γροθιά και αντιμετωπίσαμε από κοινού την ολιγοήμερη παραμονή των προσφύγων χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Κάναμε το καλύτερο δυνατό και χωρίς να έχουμε ενημέρωση από το κεντρικό κράτος, κινηθήκαμε άμεσα περιθάλποντας μάλιστα και βαριά ασθενείς χωρίς να έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τέτοιες συνθήκες. Πρέπει όμως να έχουμε έναν καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα. Ανησυχούμε αλλά δε φοβόμαστε».

Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους διαφώνησαν έντονα με την απόφαση της ΕΕ να κατανεμηθούν τα επιπλέον χρήματα που προορίζονται για το προσφυγικό/μεταναστευτικό σε ΜΚΟ. Τέλος όπως έγινε γνωστό, μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη με τους Δήμους και τη συμμετοχή της Εκκλησίας, της 5ης ΥΠΕ, των ΜΚΟ και των εθελοντικών οργανώσεων έτσι ώστε να διευρυνθεί το συντονιστικό όργανο κι να καταγραφούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Σχετικές ειδήσεις