ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Άρση της μειονεκτικότητας, μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου

Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Άρση της μειονεκτικότητας, μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου

Την άρση της μειονεκτικότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσω του αναπτυξιακού νόμου, επιδιώκει η διοίκηση της Περιφέρειας, προσπαθώντας από καιρό να διορθωθούν ορισμένα σημεία του. Η μειονεκτικότητα αυτή, έγκειται στη γειτνίαση με χώρες χαμηλής φορολογίας, με συνέπεια αυτές να είναι ελκυστικότερες σε επενδύσεις.

"Αυτή η μειονεκτικότητα πρέπει να αρθεί", είπε με έμφαση ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης. Την Πέμπτη 2/6 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής ο νέος αναπτυξιακός νόμος με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας – Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις».

«Η δημιουργία καθεστώτων ενίσχυσης, τα οποία χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα απλές διαδικασίες (π.χ. ενίσχυση μηχανολογικού εξοπλισμού), καθώς και καθεστώτων για νέες επιχειρήσεις, με τον περιορισμό του ανώτατου ύψους ενισχύσεων θα επιτρέψουν, αφενός την πραγματοποίηση πολλών νέων επενδύσεων, ιδιαίτερα απαραίτητων στην κρίσιμη τρέχουσα οικονομική συγκυρία, και αφετέρου τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση των πόρων εξαλείφοντας τον κίνδυνο προνομιακής μεταχείρισης λίγων επιχειρήσεων ή ομίλων, όπως συχνά συνέβαινε σε παλαιότερους νόμους» αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Η διοίκηση της Περιφέρειας έχει ήδη υποβάλλει προτάσεις πάνω στο κείμενο του νόμου. "Περιμένουμε να δούμε ποιες από αυτές υιοθετήθηκαν και ποιες όχι", ανέφερε ο περιφερειάρχης. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι την περασμένη Δευτέρα είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων κ. Λαμπριανίδη, ο οποίος επισήμανε ότι θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τα σημεία υψηλής επιδότησης στην περιφέρεια.

Πεποίθηση του Γιώργου Παυλίδη είναι ότι μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο "μπορούμε να έχουμε επενδύσεις, αρκεί να είναι υγιής και ελκυστικός ο αναπτυξιακός νόμος. Αν ο αναπτυξιακός είναι ομοιόμορφος για όλη την Ελλάδα δεν προσφέρει, γιατί εμείς είμαστε δίπλα σε εξωτερικά σύνορα με χαμηλή φορολογία". Ο νόμος είναι «κωδικοποιημένος», ώστε να μην χρειάζεται να ανατρέχει ο κάθε ενδιαφερόμενος σε άλλο κανονιστικό πλαίσιο. Η δομή του νόμου διακρίνεται σε δύο μέρη, στο Γενικό και στο Ειδικό. Στο Γενικό μέρος περιέχονται οι Βασικές ρυθμίσεις, καθώς και οι Βασικοί περιορισμοί του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού που αφορούν σε όλα τα καθεστώτα. Στο Ειδικό μέρος περιγράφονται τα καθεστώτα, τα οποία διέπονται από τις διατάξεις του Γενικού μέρους και άρα από τις προϋποθέσεις που τίθενται για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το Ειδικό μέρος διαρθρώνεται σε πέντε κεφάλαια, τα οποία περιλαμβάνουν 8 επί μέρους καθεστώτα ενισχύσεων. Πιο αναλυτικά, ο νόμος προβλέπει την καθιέρωση σταθερού φορολογικού συντελεστή 12 ετών για επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, επιχορηγήσεις έως 70% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή της επένδυσης, επιδότηση του κόστους απασχόλησης αλλά και χρηματοδότηση μέσω Ταμείου Συμμετοχών για αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο των ενισχύσεων προβλέπονται:

– Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους.

– Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών.

– Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 έτη, και η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτών που εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες θέσεις.

– Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και οι οποίες δεν λαμβάνουν καμία άλλη κρατική ενίσχυση. – Σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος (φορολογικό σύστημα).

– Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείου συμμετοχών με τα εξής είδη: ίδια κεφάλαια ή οιονεί ίδια κεφάλαια, ή επενδυτική χορηγία για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις και δάνεια για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις.

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο δεν θα μπορεί να υπερβεί το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ ενώ οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα ενισχύσεις, δεν μπορούν να υπερβούν σωρευτικά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενισχύσεων ορίζεται με Βάση το μέγεθος του φορέα, δηλαδή: α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ, β. για μεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και για επιχειρηματικές συστάδες (cluster), στο ποσό των 250.000 ευρώ, γ. για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ, δ. για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις ομάδες παραγωγών (ΟΠ) και τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ) στο ποσό των 100.000 ευρώ.

Επιπλέον εκτός των φορολογικών κινήτρων που συνιστούν και την «αιχμή» του νέου επενδυτικού θεσμικού πλαισίου, επαναπροσδιορίζονται -σε χαμηλότερα επίπεδα- τα όρια των χαρακτηριζόμενων «στρατηγικών επενδύσεων», και δίνεται έμφαση και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ προβλέπεται και η δημιουργία Business Centers για την διευκόλυνση Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Το ύψος της επιχορήγησης καθορίζεται με βάση τα ποσοστά που προβλέπει ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων. Τα ποσοστά είναι διαφορετικά ανά περιοχή και μέγεθος επιχείρησης, με τα μεγαλύτερα κίνητρα να δίδονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης παρατάσεις για τα υπάρχοντα επενδυτικά σχέδια και συγκεκριμένα νέα προθεσμία ολοκλήρωσης, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3299/2004 και η ημερομηνία ολοκλήρωσής τους έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Στην περίπτωση που μέχρι την ημερομηνία αυτή υλοποιηθεί, αποδεδειγμένα, το 50% του εγκεκριμένου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, η προθεσμία ολοκλήρωσης παρατείνεται για 18 επιπλέον μήνες, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018.

Πηγή: xronos.gr

Σχετικές ειδήσεις