ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

To «Βραβείο Ελευθερίας» παρέλαβε ο δήμαρχος Λέσβου στη Ν. Υόρκη

To «Βραβείο Ελευθερίας» παρέλαβε ο δήμαρχος Λέσβου στη Ν. Υόρκη

Το φετινό «Βραβείο Ελευθερίας – freedom award 2016» παρέλαβε ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, στην ετήσια εκδήλωση της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (International Rescue Committee) στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Waldorf Astoria στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Σε μια εκδήλωση που συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια Αλ – Αμπντουλάχ, ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Gutteres, οι ηθοποιοί Deborah Ayorinde, Lauren Adams και Demi Grace Ayorinde καθώς και γνωστοί επιχειρηματίες, ο κ. Γαληνός παρέλαβε από τον κ. Gutteres και τον Διευθύνοντα σύμβουλο της IRC Tracy R. Wolstencroft την τιμητική αυτή διάκριση «ως εκπρόσωπος των κατοίκων της Λέσβου που συντάραξε τον κόσμο τους περασμένους μήνες με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη που έδειξε σε ανθρώπους που έψαχναν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και τα παιδιά τους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Wolstencroft.

«Στο πρόσωπο του κ. Γαληνού βλέπουμε τον κάθε κάτοικο της Λέσβου που ανταποκρίθηκε με συμπόνια και πραγματική φιλοξενία προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, μετατρέποντας το νησί της Λέσβου σε ένα νησί ελπίδας, αλληλεγγύης και ειρήνης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνον Σύμβουλος της IRC.

Ο κ. Γαληνός παραλαμβάνοντας το βραβείο ελευθερίας ανέφερε πως «τους τελευταίους μήνες, έχουμε γίνει γνωστοί σε όλο το κόσμο εκτός του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας και γιατί μαζί με τις κόκκινες παραδοσιακές σκεπές των σπιτιών και τους τρούλους των εκκλησιών μας ξεκίνησαν να λάμπουν στο γαλανόλευκο ουρανό του Αιγαίου χιλιάδες κόκκινα σωσίβια που τα φορούσαν πρόσφυγες – άνθρωποι σαν εμάς – που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τον θάνατο και έψαχναν να βρουν μια καλύτερη ζωή γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Τους τελευταίους 20 μήνες, είπε ο κ. Γαληνός, «περισσότεροι από 900.000 πρόσφυγες πέρασαν από τη Λέσβο. Εν μια νυκτί, η Λέσβος έγινε η γη της ελπίδας για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και η τοπική κοινωνία έγινε το παγκόσμιο παράδειγμα συμπόνιας και αλληλεγγύης. Από τις γιαγιάδες που τάιζαν μικρά παιδιά μέχρι τους ψαράδες που άφηναν τη δουλειά τους για να σώσουν ανθρώπους, οι άνθρωποι της Λέσβου με κάνουν να είμαι περήφανος που είμαι Δήμαρχος αυτού του νησιού. Όλοι οι κάτοικοι των χωριών έγιναν εθελοντές, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, οι γιατροί, οι εστιάτορες, οι ψαράδες και τόσοι άλλοι απλοί πολίτες έδειξαν την ανθρωπιά τους όταν ήρθαν αντιμέτωποι με αυτή την τραγωδία».

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό «η αλληλεγγύη της Λέσβου είναι μέρος της ιστορίας και της παράδοσης της Ελλάδας και του Έλληνα ειδικότερα. Η Λέσβος έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι η βοήθεια στον συνάνθρωπο δεν παρέχεται μόνο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και το επιτρέπουν. Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι ανθρωπιστής κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις. Η αληθινή όμως βοήθεια παρέχεται πέρα και πάνω από κάθε οικονομική και κοινωνική δυσκολία, την οποία βιώνουν καθημερινά όλοι οι Έλληνες, γιατί αυτό είναι το μεγαλείο της Ελλάδας... γιατί αυτό είναι το μεγαλείο της Λέσβου». Κλείνοντας ο κ. Γαληνός ευχαρίστησε διοργανωτές και παρευρισκόμενους σημειώνοντας: «Εκ μέρους όλων των συμπολιτών μου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την τιμή που μας κάνετε. Παραλαμβάνω αυτό το βραβείο ως Δήμαρχος Λέσβου και εκ μέρους κάθε απλού πολίτη της Λέσβου που έκανε περήφανο κάθε Έλληνα και προκάλεσε το θαυμασμό όλου του κόσμου».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημαντική βράβευση ο Σπύρος Γαληνός τόνισε ότι «σήμερα η Λέσβος αγωνίζεται να σταθεί ξανά στα πόδια της και να επιστρέψει στην κανονικότητα, κάτι που είμαι σίγουρος πως θα το πετύχουμε. Θα ήθελα λοιπόν με την ευκαιρία να διαβεβαιώσω πως η Λέσβος ήταν, είναι, και θα συνεχίσει να είναι ένα ασφαλές, πανέμορφο και φιλόξενο προς όλους νησί του Αιγαίου. Ένα μέρος που η εσωτερική ομορφιά των Ελλήνων που το κατοικούν, συναγωνίζεται τη φυσική ομορφιά της πατρίδας Ελλάδας».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε κλειστή δεξίωση με τη συμμετοχή του νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Gutteres, στελεχών της IRC, επιχειρηματιών χορηγών της οργάνωσης και του κ. Γαληνού. Ο κ. Γαληνός έδωσε στον Πρόεδρο κ. Miliband τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Wolstencroft και στον κ. Gutteres αναμνηστικές πλακέτες που εικονίζουν το άγαλμα της ελευθερίας που κοσμεί το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Σχετικές ειδήσεις