ΠΟΛΙΤΙΚΗ

WikiLeaks: Φόβοι για πραξικόπημα στην Ελλάδα

WikiLeaks: Φόβοι για πραξικόπημα στην Ελλάδα

Φόβοι για ενδεχόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2011, διατυπώνονται στην αλληλογραφία του ινστιτούτου Stratfor με Έλληνα πληροφοριοδότη από τις Ένοπλες Δυνάμεις που αποκαλύπτουν τα WikiLeaks.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», που δημοσιεύουν τα έγγραφα των WikiLeaks, το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου 2011 «οι Βρυξέλλες βουίζουν» από το ξήλωμα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα.

Οι αναλυτές της Stratfor προσπαθούν χρησιμοποιώντας τις πηγές τους να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη, καθώς μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες έχει γίνει λόγος για την πιθανότητα ενός πραξικοπήματος.

Είναι η μέρα που ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με μόνο θέμα την αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ένας από τους αναλυτές, ο οποίος φαίνεται να είναι και χειριστής πηγής από την Ελλάδα, διαπιστώνει «με πίκρα, το παραδέχομαι, ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να είναι μια λύση μια και οι Έλληνες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσουν να αποπληρώσουν το χρέος της χώρας και έτσι είναι βέβαιο ότι θα χρεοκοπήσουν».

Τα επόμενα συμπεράσματά του πάντως είναι πιο ενδιαφέροντα: «Το γεγονός ότι είμαστε αναγκασμένοι να αστειευόμαστε για τόσο φοβερά πράγματα όπως ένα στρατιωτικό πραξικόπημα δείχνει πόσο δυσλειτουργική έχει γίνει η ευρωπαϊκή πολιτική».

Οι αναλυτές αναφέρονται πάντως στη «μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο στράτευμα για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Μάλιστα, τις αμέσως επόμενες ημέρες η Stratfor δέχεται αιτήματα από ξένες τράπεζες και επενδυτικούς ομίλους για να στείλει τις εκτιμήσεις των ειδικών της σχετικά με τους πραγματικούς κινδύνους για ένα πραξικόπημα στην Ελλάδα!

Ένας Έλληνας που εργάζεται ως «ερευνητής στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις» προκάλεσε το ενδιαφέρον των αναλυτών της Stratfor, καθώς διατηρεί επαφή μαζί τους και τους ενημερώνει κατά καιρούς για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

Ο πληροφοριοδότης της Stratfor περιγράφεται ως «αξιόπιστος» και αναφέρει μεταξύ άλλων πως «το πρόβλημα με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι η ποιότητα των όπλων ούτε οι ικανότητες του προσωπικού, αλλά η έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού οράματος και ο φόβος για τις αντιδράσεις της αντιμιλιταριστικής κοινής γνώμης που δεν της αρέσει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε συγκρούσεις. Μάλλον είμαστε πολύ φιλειρηνικοί για την γειτονιά στην οποία ζούμε».

Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη «η ακαδημαϊκή ελίτ έχει απόψεις που βάζουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, καθώς υποστηρίζει τη μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών».

Παρατηρεί επίσης πως το μόνο αμερικανικό προπύργιο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η αεροπορία, δίνοντας λεπτομέρειες για τα όπλα που θα αντικατασταθούν και τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες κερδίζουν όλο και περισσότερα συμβόλαια για εξοπλισμούς. «Το ίδιο συμβαίνει και με τη Ρωσία», προσθέτει για να καταλήξει: «Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη και τη Μόσχα κάνουν πάρτι όλα αυτά τα χρόνια όταν η Ελλάδα αγοράζει αμυντικά συστήματα».