ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «παπανδρεϊκοί» εγκαταλείπουν πρώτοι το «καράβι» του ΠΑΣΟΚ

Οι «παπανδρεϊκοί» εγκαταλείπουν πρώτοι το «καράβι» του ΠΑΣΟΚ

Την έξοδο από την πολιτική ζωή της χώρας επιλέγουν πολλοί στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου μετά την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού από την προεδρία του κόμματος.

Οι άνθρωποι που στήριξαν και στηρίχθηκαν από τον Παπανδρέου παρά την προσωπική εύνοια που απόλαυσαν, δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν ερείσματα στην κοινωνία και αρνούνται την κάθοδό τους στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Μια άλλη κατηγορία συνεργατών είναι εκείνοι οι οποίοι πριν την σύνδεσή τους με την καταστροφική διετία Παπανδρέου είχαν επιρροή στην κοινωνία, όμως μετά τη συμμετοχή τους στην μικρότερη σε διάρκεια κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά, έχασαν κάθε επαφή με τους πολίτες. Πάντως και οι μεν και οι δε στην κρίσιμη στιγμή για το κόμμα, αφού πρώτα το έφεραν στο 10% αποφασίζουν να το εγκαταλείψουν χωρίς να κάνουν την στοιχειώδη προσπάθεια στην εκλογική μάχη κι ας χάσουν. Ή, όπως έλεγε παλιό στέλεχος του κόμματος: «αυτοί μόνο πήραν και τώρα πρώτοι φεύγουν σαν τα ποντίκια».

Ο Δημήτρης Δρούτσας και ο Σταύρος Λαμπρινίδης ήταν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών του Γιώργου Παπανδρέου, που κανείς ποτέ δεν έμαθε στην Ελλάδα τις απόψεις τους για την εξωτερική πολιτική. Στενοί συνεργάτες του Παπανδρέου και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί δεν επιχείρησαν σε καμία εκλογική αναμέτρηση να δοκιμαστούν στους πολίτες. Αυτό τους επέτρεπε να μιλάνε λίγο και να προκαλούν πολύ... Φυσικά κανείς από τους δύο δεν συζητά να συμμετέχει στις εκλογές.

Μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση παπανδρεϊκής αμετροέπειας ήταν η επιλογή της άγνωστης γραμματέως του ΠΑΣΟΚ ΤίναςΜπιρμπίλη στην κομβική θέση της διαχείρισης της Ενέργειας. Ήταν τότε που εξέφραζε την διάθεσή της να είναι υποψήφια στο υπόλοιπο Αττικής, κάτι που ξέχασε γρήγορα. Η κα Μπιρμπίλη έμεινε γνωστή περισσότερο για τα αθλητικά της παπούτσια παρά για το έργο που άφησε πίσω της. Στην πραγματικότητα την ενδιέφερε μόνο ο τομέας του περιβάλλοντος, όμως ο Γιώργος Παπανδρέου έκρινε πως μπορεί να διαχειριστεί και την Ενέργεια. Το αποτέλεσμα ήταν τα ενεργειακά θέματα να μείνουν πίσω και ο Γιώργος να την επιβραβεύσει γι' αυτό στέλνοντάς την στον ΟΑΣΑ με παχυλό μισθό και εξασφαλισμένη την σιωπή της.

Μια άλλη περίπτωση που επιβλήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά είναι ο Σπύρος Βούγιας. Ο ήπιος Θεσσαλονικιός με το βοστονέζικο στιλ εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ μετά από πρόταση του Κώστα Σημίτη και από την πρώτη στιγμή είχε προνομιακή μεταχείριση από τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο «κούμπωσε» πολύ γρήγορα. Πέρασε από διάφορες θέσεις, όπως εκπρόσωπος Τύπου, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και υφυπουργός Μεταφορών, προκαλώντας συχνά την ενόχληση παλιών στελεχών οι οποίοι διαμαρτύρονταν: «Δεν μπορεί ο Βούγιας να έχει σταθερή θέση στην κυβέρνηση πάντα». Ο Σπύρος Βούγιας ανακοίνωσε και αυτός την πρόθεσή του να μην συμμετέχει στις επόμενες εκλογές, κάτι που πέρασε μάλλον αδιάφορα στην Ιπποκράτους.

Επίσης υποψήφιοι δεν θα είναι ο Σπύρος Κουβέλης και ο Ηλίας Μόσιαλος, άνθρωποι που μπήκαν στο ΠΑΣΟΚ εμπνεόμενοι από την προσωπικότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Και οι δύο τοποθετήθηκαν σε καίριες κυβερνητικές θέσεις και λίγο πριν το τέλος εγκατέλειψαν το καράβι της οικογένειας Παπανδρέου. Σήμερα αποφεύγοντας την βάσανο της εκλογικής αποτυχίας ίσως να πιστεύουν ότι δίνουν ραντεβού με το μέλλον.

Το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να τοποθετήσει στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας την Έλενα Παναρίτη, οικονομολόγο στην Παγκόσμια Τράπεζα. Η Παναρίτη δεν ανέλαβε ποτέ κυβερνητικό αξίωμα, πράγμα για το οποίο διαμαρτυρόταν συχνά σε συζητήσεις με δημοσιογράφους. Στην συζήτηση για το μνημόνιο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ήταν ιδιαίτερα αρνητική, όμως τελικά το ψήφισε. Από την πρώτη στιγμή δεν τα πήγε καλά με το δίδυμο Γερουλάνου – Βάρτζελη και αυτό αποδείχθηκε μοιραίο για την ίδια. Η όποια προσωπική σχέση διατηρούσε με τον Παπανδρέου, μετά τους πρώτους μήνες της εξουσίας, εξανεμίστηκε. Σήμερα η Έλενα σκέφτεται να συμμετέχει στις εκλογές, αλλά δεν ξέρει σε ποια περιφέρεια θα χάσει λιγότερο...

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα «κηπουρού» στον οποίο προσωποποιείται η αποτυχημένη οικονομική πολιτική της διετίας Παπανδρέου, αποτελεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται συχνά με συνεντεύξεις και παρεμβάσεις του προσπαθώντας να δικαιολογήσει την καταστροφική πορεία που πήρε η χώρα από τότε που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών. Αν και αρχικά ήθελε να συμμετέχει στις εκλογές, οι εις βάρος του αντικειμενικές συνθήκες δεν του επιτρέπουν ούτε μια βόλτα, σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Παρ' όλα αυτά ρίχνει στην «πιάτσα» το ενδεχόμενο να κατέβει στο υπόλοιπο Αττικής, προκειμένου να μετρήσει αντιδράσεις, με την αμφίβολης δυναμικής υποστήριξη του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, στενός συνεργάτης του Παπανδρέου την διετία της παντοκρατορίας του αποφάσισε και αυτός να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική ζωή. Μετά από ένα κρεσέντο ανεπιτυχών δηλώσεων και με κληρονομιά σειρά εθνικών ταπεινώσεων από τα προηγούμενα χρόνια, ο Πάγκαλος εγκαταλείπει την πολιτική του καριέρα, την οποία σκέφτεται να περιγράψει σε κάποια αυτοβιογραφία του στο μέλλον. Οι ακριβείς λόγοι που τον οδηγούν σε αυτή την απόφαση δεν περιγράφονται από τον λαλίστατο κατά τα άλλα Πάγκαλο, όμως όλοι ξέρουν πως πλέον δεν μπορούσε να κάνει ούτε μια βόλτα στην περιφέρειά του, όχι να διεκδικήσει και ψήφο...

Τέλος στη μακρά λίστα των αποχωρησάντων παπανδρεϊκών προστίθεται ο πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου το κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης. Τον αφήνουμε για το τέλος γιατί αποτελεί την πεμπτουσία της ανορθόδοξης αντιμετώπισης των προσώπων από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Σωκράτης Ξυνίδης ανακαλύφθηκε – χωρίς να καταλάβει κανείς πώς – από τον Παπανδρέου στις εκλογές του 2007, οπότε τον ενέταξε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση. Δύο χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2009, εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης. Ένα μήνα μετά οι πάντες στην Ιπποκράτους σοκάρονται όταν ακούν τον Γιώργο Παπανδρέου να τον προτείνει για γραμματέα του κόμματος. Μέχρι τότε εκείνη η θέση καταλαμβανόταν από προσωπικότητες που παρουσίαζαν είτε μεγάλη πορεία στο κόμμα (Λαλιώτης, Σκανδαλίδης), είτε είχαν αυξημένη δημοτικότητα (Χρυσοχοΐδης). Κανείς μέχρι τότε δεν ήταν παντελώς άγνωστος. Κι όμως ο Σωκράτης Ξυνίδης ανέλαβε την γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου και μόλις λίγους μήνες μετά οι οργανώσεις του κόμματος παρουσίαζαν εικόνα διάλυσης. Κανείς δεν τον ελάμβανε υπ' όψιν, τα μέλη του κόμματος τον αντιμετώπιζαν με ιταμό ύφος και ο ίδιος ζητούσε από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει. Πράγματι μετά από μερικούς μήνες ο συμπαθής κατά τα άλλα Ξυνίδης άφησε την Ιπποκράτους και πήρε θέση στην κυβέρνηση, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Έτσι μέσα σε μόλις δύο χρόνια ο Ξυνίδης έγινε βουλευτής, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, υπουργός και, όταν άλλαξε ηγεσία στο κόμμα, αποφάσισε να αποχωρήσει. Διατηρεί ακόμα στενές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο εξακολουθεί να θαυμάζει.

Η περίπτωση Γερουλάνου

Από όλους αυτούς μόνο ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος δείχνει να αποτολμά το εγχείρημα και όπως ο ίδιος έχει εκμυστηρευτεί σε στενούς του συνεργάτες επιθυμεί να δοκιμαστεί στην Ά Αθηνών.

Ο κ. Γερουλάνος από την πρώτη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2004, βρέθηκε στην Χαριλάου Τρικούπη και αργότερα στην Ιπποκράτους, δίπλα στον πρόεδρο. «Πλασαρίστηκε» ως ειδικός στην επικοινωνία και τη γνώμη του άκουγε πάντα ο απερχόμενος πρόεδρος. Από το 2009 και μετά μετέχει σταθερά στις κυβερνήσεις των Παπανδρέου – Παπαδήμου, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με πολλούς κομματικούς παράγοντες.