ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κυρίες των δύο «μονομάχων»

Οι κυρίες των δύο «μονομάχων»

Δύο απίστευτα love stories που έχουν διάρκεια πάνω από 20 χρόνια το καθένα και επιβεβαιώνουν το «πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα βρίσκεται και μια δυναμική γυναίκα».

Κι όμως, οι ομοιότητες μεταξύ των «κυριών» Σαμαρά και Τσίπρα είναι περισσότερες απ’ όσες θα περίμενε κανείς. Η μοναδική τους διαφορά ίσως είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς «το πήρε το κορίτσι» (ήταν τέτοιες μέρες πριν 22 χρόνια στην Πύλο που έλαβε χώρα ο γάμος τους), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας με την Μπέτυ Μπαζιάνα δεν έχουν καν σκοπό να παντρευτούν, και έχουν αντ’ αυτού υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο έρωτας του ζεύγους Αλέξη και Μπέτυς δεν είναι εξίσου ισυχρός: Τα παιδιά είναι μαζί 22 χρόνια! Τα «έφτιαξαν» στην Α’ Λυκείου και από τότε δεν χώρισαν ποτέ...

Μπέτυ και Αλέξης: Ο έρωτας στα χρόνια της ΚΝΕ

Όταν το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων αναστάτωνε με τις τρέλλες του την Ρόδο, το καλοκαίρι του ’92, η παρέα του Αλέξη και της Μπέτυς ήξερε δύο πράγματα: Το πρώτο ήταν ότι αυτό το ζευγάρι, που ήταν ήδη 2 χρόνια μαζί, δεν θα χώριζε ποτέ. Το δεύτερο, ότι ο Αλέξης, ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς του σχολείου (μέλους του οποίου ήταν και η Μπέτυ), ο ενθουσιώδης «νεολαίος» που είχε πρωτοστατήσει στις μαθητικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου έτους, είχε ένα πολιτικό άστρο που σίγουρα θα έλαμπε κάποια χρόνια αργότερα.

Από εκείνη την παρέα, την γενιά του ’74, που πήγε πρώτα Γυμνάσιο στο 2ο Πειραματικό και μετά Λύκειο στο περίφημο Πολυκλαδικό των Αμπελοκήπων, λίγοι έχουν «χαθεί» σήμερα. Τα περισσότερα μέλη της είναι ακόμη κολλητοί και στηρίζουν τον αγώνα του Αλέξη Τσίπρα ενεργά. Πιο ενεργά, απ’ όλους, βεβαίως, το στηρίζει το τότε κορίτσι του και σήμερα νόμιμη σύντροφός του, μητέρα του γιου του (ενώ την επόμενη εβδομάδα θα του χαρίσει ένα γιο ακόμη!), Μπέτυ.

Η Μπέτυ (Περιστέρα) Μπαζιάνα γεννήθηκε στην Καρδίτσα, από οικογένεια βιοπαλαιστών με ιστορία στο κίνημα της Αριστεράς. Ο πατέρας της ήταν παλιό στέλεχος του ΚΚΕ και η μικρή μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον διαρκών πολιτικών συζητήσεων. Όταν η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα, στα Εξάρχεια, ήταν μια λογική εξέλιξη για την Μπέτυ να γραφτεί την ΚΝΕ. Εκεί γνωρίστηκε καλύτερα με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίον τύχαινε να πηγαίνει στην ίδια τάξη στο Πειραματικό. Έχοντας τις ίδιες απόψεις για τον κόσμο και την ίδια μαχητικότητα, σύντομα οι δύο συμμαθητές έγιναν και σύντροφοι. Ήταν και οι καταλήψεις του ’90 και ’91 που «έδεσαν» ακόμη περισσότερο τον δεσμό τους που είχε ξεκινήσει λίγους μήνες νωρίτερα, ήταν και οι κολλητοί τους που δεν τους έκαναν ποτέ «κάζο» -αντιθέτως τους έλεγαν, από πριν καν τα φτιάξουν, πόσο πολύ ταίριαζαν...

Το ζευγάρι, πάντως, δεν αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα παρά μόνο πριν περίπου 8 χρόνια. Όταν νοίκιασαν αρχικά ένα διαμέρισμα κοντά στην Αλεξάνδρας και, αργότερα, στην Άνω Κυψέλη. Είχαν αποφασίσει ότι θα περίμεναν να τελειώσει η Μπέτυ τις σπουδές της πριν περάσουν στο στάδιο του να συζήσουν. Και οι σπουδές της δεν ήταν και λίγες...

Αποφοίτησε αρχικά από το Πανεπιστήμιο Πατρών (το 1998), από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Η/Υ (η εξαετία ’92-’98 σήμαινε πολλά χιλιόμετρα για τους δύο –ο Αλέξης σπούδαζε στην Αθήνα- για να μην χάνονται), και στη συνέχεια παρέμεινε στην Πάτρα ως ερευνήτρια του Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη εφαρμογής τηλεϊατρικής του Ο.Τ.Ε. Από το 2002 συνέχισε τις σπουδές της στην Αθήνα, όπου έκανε δικτατορική διατριβή για τα οπτικά δίκτυα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ μέχρι το 2005 διετέλεσε και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού. Σήμερα είναι καθηγήτρια πληροφορικής σε σχολείο και δεν ασχολείται τόσο ενεργά πια με τα πολιτικά, αφού έχει να μεγαλώσει κι ένα παιδί. Βρίσκεται στην σκιά του Αλέξη Τσίπρα, στηρίζοντάς τον ηθικά, μια ευχάριστη κοπέλα, χαμηλών τόνων που δεν θα την δει ποτέ κανείς στις κοσμικές στήλες. Η πιο αγαπημένη της συνήθεια είναι τα ταξίδια και κάθε χρόνο φροντίζει να κλέψει τον Αλέξη για μερικές μέρες και να πάνε να ξεκουραστούν στην λατρεμένη τους Κρήτη...

Γεωργία και Αντώνης: Έρωτας με την πρώτη ματιά

Η πολιτική έπαιξε ρόλο στην γνωριμία και του άλλου ζευγαριού, αυτού του Αντώνη Σαμαρά και της Γεωργίας Κρητικού. Το 1989, η Γεωργία και ο πατέρας της, Άκης Κρητικός (βιομήχανος, ιδιοκτήτης της «Κύκνος»), βρέθηκαν σε μια πολιτική εκδήλωση όπου ο Αντώνης Σαμαράς έδινε τον δικό του αγώνα για να ανεβάσει το ποσοστό της η Νέα Δημοκρατίας και να καταφέρει να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση (είχε τον εκλογικό νόμο Κουτσόγιωργα εναντίο της...).

Ο 38χρονος τότε Σαμαράς –«ζεν πρεμιέ» της πολιτικής τα προηγούμενα χρόνια- ήταν πια ώριμος για να κάνει μια πιο σοβαρή σχέση και όταν είδε την Γεωργία στην τελευταία σειρά των καθισμάτων (μιλούσε στον κινηματογράφο «Αστέρια») ο έρωτας τον χτύπησε σαν κεραυνός. Τις επόμενες ημέρες αναζήτησε φωτογραφίες από την εκδήλωση, βρήκε σε κάποια στην Γεωργία και την κράτησε στο γραφείο του για να ρωτήσει τους συνεργάτες του αν την ήξερε κανείς. Ήταν ο αδελφός του που αναγνώρισε τον Άκη Κρητικό και έδωσε την πάσα στον Αντώνη Σαμαρά για να επιδιώξει το πρώτο ραντεβού. Λένε ότι το ραντεβού αυτό κλείστηκε ανήμερα της προεκλογικής ομιλίας Μητσοτάκη στο Σύνταγμα. Η φίλη του κόμματος, Γεωργία, είχε πολλά να συζητήσει με τον ανερχόμενο Αντώνη Σαμαρά στο εστιατόριο της «Μεγάλης Βρετανίας» όπου αποσύρθηκαν όταν πια έκλεισαν τα μικρόφωνα κι έφυγε το μαζεμένο πλήθος.

Ένα χρόνο μετά από εκείνη την πρώτη, «κεραυνοβόλα» ματιά (με τον Αντώνη Σαμαρά Υπουργό Εξωτερικών πια στην αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας), το ζευγάρι θα παντρευόταν στην Πύλο. Η Γεωργία ήταν μόλις 25 ετών... Φορώντας ένα απλό νυφικό που είχε σχεδιάσει ο Billy Bo έδειχνε συγκινημένη, αλλά και αμήχανη μπροστά σε όλον αυτόν τον κόσμο των «υψηλών» και σημαντικών καλεσμένων. Το γλέντι στο ξενοδοχείο “Filoxenia” της Καλαμάτας κράτησε για ώρες.

22 χρόνια μετά, η Γεωργία και ο Αντώνης Σαμαράς είναι το ίδιο ερωτευμένοι όπως τότε. Έχουν δύο παιδιά: τη Λένα, 21 ετών, και τον Κωνσταντίνο, 15. Και η 47χρονη πια Γεωργία παραμένει το πάντα μετρημένη και χαμηλών τόνων. Δεν έχει βγει σχεδόν ποτέ να μιλήσει σε δημοσιογράφους και ακόμη και στις δημόσιες εμφανίσεις της, ντύνεται πάντα κομψά, αλλά πολύ απλά, έτσι ώστε να μην τραβάει τα φλας των φωτογράφων επάνω της.

Έχοντας ζήσει, εξ άλλου, τα δύσκολα χρόνια της πολιτικής απομόνωσης του συζύγου της, όταν μετά το εγχείρημα της Πολιτικής Άνοιξης, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν το «μαύρο πρόβατο» για την Δεξιά για πάνω από μια δεκαετία, κι έχοντας στηρίξει τον άντρα της ζωής της όσο κανείς άλλος, γνωρίζει καλά τα πάνω και τα κάτω της πολιτικής. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε δηλώσει πρόσφατα: «Μόνο η Γεωργία με στήριξε εκείνα τα χρόνια».